Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Fontos, hogy aki tud, segítsen!

Újbuda   |   2021, április 28 - 18:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai székhelyű számítástechnikai cég, a Component Soft, közel hárommillió forint értékeben adományozott felsőkategóriás laptopokat és a használatukhoz szükséges szoftvereket a Szent Imre Kórház munkatársainak.

A cég vezetője, Erdélyi Ernő elmondta, a támogatást olyan kiváló munkát végző egészségügyi dolgozóknak, ápolóknak, segédápolóknak, takarítóknak, adminisztratív munkatársaknak, mentősöknek szánták, akiknek az otthoni oktatás miatt nagy szükségük lenne számítógépre. Olyan családoknak, ahol a szülők kórházi alkalmazottak és gyerekeik a jelenlegi online tanulás miatt egy időben nem tudnak egyszerre tanulni a géphiány miatt vagy anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé egy modernebb készülék megvásárlását. A XI. kerületben lévő informatikai tréningekkel foglalkozó vállalkozás huszonhét éve működik Újbudán.

„Cégünk olyan informatikai technológiákkal foglalkozik (pl Kubernetes, Openstack), amelyeket a járvány miatt megváltozott körülmények között szinte már mindenki használ, még akkor is, ha ha nem is tud róluk, mert nem találkozik közvetlenül velük. - mondja Erdélyi Ernő, a cég vezetője. - Szinte mindenben, ami a felhőről jön, ezek a technológiák ott vannak. A profilunk végett tehát a pandémia cégünknek új lehetőséget, nagyobb mozgásterületet, több bevételt adott. Ezért is gondoltuk úgy, hogy valamit vissza fogunk adni ebből az egészségügyben dolgozóknak, akik minden nap a mi életünkért, biztonságunkért küzdenek. Így tíz darab nagyteljesítményű laptopot és a működésükhöz szükséges szoftvereket adományoztuk a Szent Imre Kórháznak. Azt kértük az intézmény vezetésétől, hogy ők válasszák ki a kimagasló és példamutató teljesítményű dolgozóik közül azokat, akiknél a legnagyobb szükség lehet ilyen eszközökre. Tizennégy dolgozót választott ki a kórház, közülük sorsolással kellett kiválasztani azt a tíz munkatársat, akik megkaphatták a laptopokat. Ebből is látszik, hogy van még mit segíteni, lenne helye az adományoknak bőven. Reméljük, hogy a mi példánk üzenet a többi, kerületben működő vállalkozás számára is. Fontos, hogy aki tud, segítsen” - emelte ki a Component Soft Kft vezetője.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.