Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Folytatódtak a kerületi fejlesztések

Újbuda   |   2016, november 30 - 14:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén 38, egyenként ötmillió forintnál nagyobb fejlesztést hajtott végre oktatási, illetve közösségi és szociális intézményekben, közösségi terekben az önkormányzat. Kiemelt szerep jutott az iskoláknak, óvodáknak és bölcsődéknek: az év folyamán 24 oktatási és nevelési intézményben újultak meg udvarok vagy belső területek, ebből 9 óvoda és bölcsőde volt, a többi iskola. A beruházások részei a középtávú városfejlesztési programnak és politikának.

Újbudát kifejezetten kedvezően érinti a 2008-as pénzügyi és gazdasági válság után elindult fejlődés. Több éve folyamatosan növekszik a beköltözők száma, és gyarapszik a kerület gazdasági ereje is. Azzal, hogy egyre többen választják Újbudát otthonuknak, illetve munkájuk, vállalkozásuk révén mind többen kerülnek kapcsolatba a kerülettel, egyre nagyobb igény mutatkozik az önkormányzati szolgáltatások fejlesztésére is. A városvezetés egyik válasza erre: az óvodák és bölcsődék kapacitásának fejlesztése, illetve azok szolgáltatásainak javítása. Ugyanez vonatkozik az iskolákra is – bár a változó jogszabályok nehezítik az önkormányzat szerepvállalását ezen a téren, Újbuda nem mond le az oktatási intézmények folyamatos minőségjavításáról.
Idén 24 oktatási és nevelési intézményben hajtott végre ötmillió forintnál nagyobb összegben beruházásokat az önkormányzat. Ezek közül több kiemelt fejlesztés volt, amelyek bekerülési összege átlépte a 10 millió forintot. A városfejlesztési koncepció részeként az említett beruházások közterek felújításával, tanösvény és közösségi terek kialakításával bővült. Mindent összevetve 38, ötmillió forintnál nagyobb értékű beruházást hajtott végre a kerület, összesen több mint egymilliárd forint értékben.
– A városfejlesztési koncepció kapcsán a helyhatóságnak elsősorban azon feladatok megvalósítására kell koncentrálnia, melyek társadalmi hasznosságát a legtöbb érv támasztja alá – mondta Hoffmann Tamás polgármester egy korábbi beszédében, amelyben hangsúlyozta: az előző esztendők közigazgatást célzó átalakításai az önkormányzatok egyik kiemelt feladatává a tervezést és a szabályozást helyezték. A városfejlesztési tervezés egyik alappillére az intézmények és azok szolgáltatásainak korszerűsítése. (A másik pillér a vállalkozásfejlesztés és -szabályozás, amely ugyancsak kapcsolódik az intézményrendszerhez.)
A városvezetés a korábbi években jól látta, hogy a fejlődéshez vezető út egyik alapköve a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelése. Ezen szolgáltatások javulása visszaköszön az ingatlanárakban és népességnövekedésben, továbbá a kerület jó megítélésében. Idén a kiemelt bölcsőde-, óvodafejlesztésekbe csaknem 200 millió forintot fektetett a városvezetés, és nagyjából 50 millió forintot az ugyancsak kiemelt közpark-, illetve tanösvény kialakítás beruházásokra.
Ezen felül folytatódott a Bikás park szolgáltatásainak javítása: elkészült a tó melletti közösségi épület és a Kalóztenger játszótér felújítása.
Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel követi a megnyíló és rendelkezésre álló pályázati forrásokat, ennek hozadéka, hogy – pályázati pénzből – a Kérő utcában elkészült az idősek koordinációs módszertani központja, ezzel párhuzamosan a Bölcső utcai központ is megmarad.
Az említett kiemelt, illetve a táblázatban szereplő egyéb beruházások a kerületi városfejlesztési koncepció szerves részei, amelyek nemcsak az itt élők életminőségét, hanem Újbuda versenyképességét és vonzerejét is javítják. A városfejlesztés másik pillére a gazdaságösztönzés. A vállalkozások számára akkor vonzó egy kerület, ha a méretgazdaságosság elve alapján megfelelő mennyiségű fogyasztóhoz képesek eljuttatni termékeiket vagy szolgáltatásaikat, üzletfeleikkel méltó és mértékadó környezetben köthetnek szerződéseket, és nem utolsósorban kiszámítható és megfelelő adózási környezetben működhetnek.
H. Gy.