Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Folytatódik a Biztonságos Újbuda projekt

Újbuda   |   2018, április 11 - 10:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lakásvédelmi eszközöket, ajtóékeket, ajtó- és ablaknyitás-érzékelőket osztottak szét a gazdagréti nyugdíjasok között a lakásvédelmi akcióterv 2.0 részeként.

A Biztonságos Újbuda projekt célja, hogy a lakók mindenütt biztonságban érezhessék magukat a kerületben. Az akcióterv az Egészségben és Biztonságban Otthonunkban programmal kezdődött. Ekkor személyi riasztókat, vagyis nyomógombos jelzőrendszereket osztottak szét: a karkötőn lévő gomb megnyomásával a felhasználó segítséget hívhat, ha betörés, lopás, erőszak áldozatává válik, tehetetlen vagy mozgásképtelen helyzetbe kerül. Az akcióterv következő lépése a rácsprogram volt: a lakás bejárati ajtajára szerelt biztonsági rács kitűnően védi a bent lakókat az illetéktelenek behatolásával szemben.
A társasházi kamerarendszer program elsősorban preventív célokat szolgál, az eszközök felszerelése jelentős mértékben csökkenti a bűncselekmények számát. A kamerák felvételei a rendőrség munkáját is megkönnyítik. – A legújabb készülékek, vagyis az elektromos ajtóék és a belépésjelző riasztó szintén nagyban növelik a lakók biztonságérzetét, különösen az egyedül élő idősekét – mondta egy hölgy a szerkezetek átadásakor.
A projektet az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálta. A Gazdagréti Közösségi Házban Lőrincz Gergely ügyvezető vezette le az átadást: az igénylők bemutatták lakcímkártyájukat, nyugdíjas kártyájukat és aláírták az átvételi elismervényt. Csernus László önkormányzati képviselő hangsúlyozta: nem csak az ilyen eszközök segítenek a bűncselekmények számának mérséklésében. Az is nagyon hasznos, ha a szomszédok törődnek egymással, és figyelmeztetik az érintetteket, ha betolakodó, gyanúsan viselkedő személyt látnak a házuk közelében.

(T. K.)