Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Folytatódik a bankjegyek cseréje

Újbuda   |   2018, július 17 - 13:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Nemzeti Bank megújított 500 forintos bankjegyet bocsát ki 2019. február 1-től. A régi 1000 forintos címletet 2018. október 31-ig használhatjuk korlátozás nélkül a készpénzforgalomban, míg a régi 500 forintosokkal 2019. október 31-ig fizethetünk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusban mutatta be az új ötszáz forintos bankjegyet, mely a tervek szerint jövő év februárjától jelenik meg a készpénzforgalomban.

Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, s képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően – várhatóan 2019-től – már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyeket fokozatosan bevonják.

A régi ezerforintos címletet 2018. október 31-ig használhatjuk korlátozás nélkül a készpénzforgalomban.

A bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott bankjegycímletet nem kötelező elfogadni a készpénzforgalomban való fizetések során.

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre, így a bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel.

A jegybankban a bevont fizetőeszközök a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.

A bevonás alatti bankjegyek átváltásával kapcsolatos részletes információkat itt találnak.

MNB/Újbuda