Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Folyamatosan oltanak a szakrendelőben

Újbuda   |   2021, április 19 - 09:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Szent Kristóf Szakrendelőben 7150 fő kapta meg a koronavírus elleni oltást pénteki lapzártánkig, a listán szereplők összesen mintegy 10 százaléka nem jelent meg. A legtöbben a húsvéti hosszú hétvégén kerültek sorra: 18 oltóponton óránként 216-an jutottak hozzá a vakcinához.

Hétköznapokon is folyamatosan zajlik az oltás – a betegellátás mellett –, hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között minimum két oltóponton fogadják a regisztráltakat. – Az oltási rendet annak függvényében alakítjuk, hogy hány vakcinát irányoznak elő nekünk a következő napokra – mondta el dr. Lehoczky Péter, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója. Hozzátette: a kapcsolat a kormányhivatal és a rendelőintézet között nagyon jó, mindenkinek az a fő célja, hogy az emberek a lehető leggyorsabban kapják meg a vakcinát. Mind a lakosság, mind a munkatársak részéről pozitív a fogadtatás. Az oltakozók türelmesek és hálásak, a szakdolgozók pedig örülnek, hogy nemes ügyért dolgozhatnak. A kirendelt katonák és rendőrök is nagyon segítőkészek; semmilyen rendbontás nem volt még az oltóponton, az eligazításban viszont sokat tudnak segíteni. Eddig Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcina érkezett az oltópontra, de elképzelhető, hogy bővül majd a választék.

A főigazgató kitért arra is, hogy jelentősen megnövekedett a munka a szakrendelőben. Hat orvost és 22 szakdolgozót vezényeltek át tőlük a közeli kórházba, az ottmaradóknak a helyettesítés és betegrendelés mellett kell végezniük az oltásokat és a lakossági szűréseket. A sürgősségi betegellátás folyamatos, ám a krónikus betegek esetében a szakrendeléseknél csúszásra lehet számítani. Ehhez a lakosság türelmét és megértését kéri a szakrendelő vezetője.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.