Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Folyamatosan javulnak a közbiztonsági mutatók Újbudán

Újbuda   |   2019, augusztus 29 - 10:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

.

Ma már több mint száz térfigyelő kamera, mintegy 2500 lakásba szerelhető biztonsági eszköz őrködik az újbudaiak biztonsága fölött, természetesen a rendőrök és a polgárőrök tevékenysége mellett. Az egyre jobb közbiztonsági adatok arra engednek következtetni, hogy az eddig megtett lépések nem voltak hiábavalók, a budapesti közbiztonsági statisztikákkal összhangban a kerület mutatói is rendre javulnak. Nem meglepő, hiszen a kerületi rendőrkapitányság, a közterület-felügyelet, a helyi polgárőrök és az önkormányzat szoros együttműködésének eredményeként az elmúlt években számos olyan fejlesztés, intézkedés és kifejezetten az újbudaiaknak szóló program valósult meg, amely nagyban hozzájárult ehhez.
A biztonságérzet az emberek, a közbiztonság pedig a közösség elemi szükségletei közé tartozik. Jelentős hatással van az egyes emberek közérzetére, csakúgy, mint az összlakosság hangulatára. Ahol kellő mértékű a közbiztonság, ott az életkörülmények is jobbak, nagyobb a befektetői kedv, növekszik az idegenforgalom, ami komoly bevételt jelenthet a helyiek számára is. Mivel a közbiztonság, illetve annak esetleges hiánya össztársadalmi probléma, a megoldásnak is össztársadalminak kell lennie.
Újbudán a rendőrség, a közterület-felügyelet, az önkormányzat, a helyiekből alakuló polgárőrség és az egyes célzott programokon, eseményeken aktívan részt vevő lakosok összefogásával keresik a megoldást erre a kérdésre. Nem eredménytelenül, hiszen nemcsak a regisztrált bűncselekmények száma mérséklődött a kerületben, de a nyomozáseredményességi mutatók is javultak az elmúlt években. Újbuda Önkormányzata évente több mint 100 millió forinttal támogatja a bűnüldöző szervek munkáját, amelyek ezt az összeget túlnyomórészt működésre, valamint új gépjárművek beszerzésére fordítják a még hatékonyabb munka érdekében.

Segélyhívás
A 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (rendőrség, mentőszolgálat, katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. A legtöbb mobiltelefonon a 112-es szám a billentyűzár feloldása nélkül is hívható, akkor is, ha nincs hálózat a mobiltelefonon.


Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség
1113 Budapest, Tas vezér utca 9.
Telefonszám: 459-2337


Budapest XI. Kerületi Rendőrkapitányság
1113 Budapest, Bocskai út 90.
Telefonszám: 381-4300


XI. kerületi körzeti megbízotti irodák
Gazdagréti KMB Iroda, XI., Kaptárkő utca 12.
Kelenföldi KMB Iroda, XI., Fejér Lipót utca 61.
Őrmezei KMB Iroda, XI., Cirmos utca 8.

Az idei első félévet eredményesen zárta a rendőrség, és a jövőben is az a cél, hogy a folyamatos javulás még intenzívebbé váljon a kerületben. Újbudán, csakúgy, mint Budapest egész területén, számottevően csökken a bűncselekmények száma, és intenzitásukban is megfigyelhető egyfajta lassulás, ami a rendőrök munkájának pozitív visszaigazolása – hangzott el azon az eseményen, amelyen kimagasló teljesítményükért az állományban szolgáló hetvenkilenc munkatársát jutalmazta Újbuda Önkormányzatának támogatásával a XI. kerületi Rendőrkapitányság. A jutalmak átadása alkalmával Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kerületi önkormányzatnak kiemelten fontos a folyamatos együttműködés a rendőrséggel, hiszen az itt élők mindennapjait meghatározza, milyen eredményesen dolgoznak, akik a közbiztonságra vigyáznak.

Újbuda