Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Föld Napja: több száz fát és virágot ültettek kerületszerte

Újbuda   |   2016, április 25 - 09:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több, mint száz új növény díszíti a kerületet az április 22-én tartott Föld Napja alkalmából. Az kiültetett csemetékből, kerti növényekből, óvodákba, parkokba és járdaszegélyek mellé is jutott Hoffmann Tamás polgármester, valamint a résztvevő gyerekek és felnőttek munkája révén.

A Föld Napja alkalmából elsőként az Albertfalvai Bükköny Óvodában jártunk. Az intézmény falát több mint négy négyzetméteren borítják virágba a különböző növények. - Cél, hogy az önkormányzat a környezeti nevelést már ilyen kisgyerekkorban tudatosítsa a felnövekvő generáció körében – mondta az intézmény beltéri zöldfalának ünnepélyes átadóján Hoffmann Tamás polgármester. A környezettudatos nevelésre évek óta sok pénzt szán az önkormányzat. A kiadást a 2015-ös és az idei költségvetésbe is beépítették. Mindent egybevetve 30 millió forint jut erre a célra – összegezte Hégli Imre, Újbuda Önkormányzatának környezetvédelmi osztályvezetője. Egyebek között ebből az összegből támogatják, hogy a kerületi gyerekek a Sas-hegyi Látogatóközpontba is évről évre térítésmentesen ellátogassanak. A kirándulásoknak köszönhető, hogy a tanulókban már tudatosodott: a környezetünk védelemre szorul. A Sas-hegy a környezettudatos nevelésben kerületszerte játszott szerepét hangsúlyozta Kremnicsán János, a látogatóközpont vezetője, aki a Látogatóközpontban végzett munkájának elismeréséül miniszteri jutalomban is részesült a minap.
A Föld Napjával kapcsolatos eseménysorozat a Kosztolányi tér Budapesti Parkszínpada előtt folytatódott, ahol több iskola diákjai gyűltek össze. Itt közös torna, majd állatsimogatás volt; a csacsi, kisgida, kölyök láma, nyuszik és csibék elbűvölték a résztvevőket. Ezt követően a polgármester a Balogh lejtő közelében, a Ménesi úton ültetett facsemetéket és virágokat. A résztvevők nem csak a Föld Napjára emlékeztek a környezet szépítésével, hanem az 1972 augusztusában meghalt Ruppert János atyára is.
Kerületszerte közel 80 fát ültettek el a Föld Napján. Őrmezőn több helyszín is megszépült: a Cirmos park közelében mostantól 20 csemete szívja magába a Föld tápláló erejét. Közülük tízet a FŐTÁV Zrt. adományozott Újbudának. Herpai Attila, a FŐTÁV Zrt. pr-és kommunikációs osztályának vezetője ennek kapcsán a távfűtés környezetbarát mivoltát is hangsúlyozta. Őrmező önkormányzati képviselője Junghausz Rajmund szerint a Föld napi faültetés hozzájárul, hogy a kerület élhetőbbé és szerethetőbbé váljon. Őrmező másik helyszínén a Kossuth Lajos Gyermekotthon neveltjei is élvezték az ültetés örömeit, és hogy a megtanulhatták, hogy a környezetet szépíteni és óvni kell. Őrmező után a Hengermalom köznél is volt facsemete-telepítés.
Bolygónk környezetvédelme egyik éltető forrásunk, a vízkészletek apadásával is szoros összefüggésben áll. Ezért a Budai Szent Imre Ciszterci Gimnáziumában izgalmas sportmutatványok után művészien kialakított ivókutat adtak át, valamint az iskola internet hozzáférésének bővítését is ünnepelték. Molnár László alpolgármester lapunknak az önkormányzat és az oktatási intézmény között kialakult jó viszonyt emelte ki, azaz hogy Újbuda évről évre támogatja a gimnáziumot az egyházi intézmény által javasolt célok érdekében.
Az április 22-én világszerte 175 országban rendeznek különféle eseményeket a Föld Napja alkalmából, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Magyarországon erre 1990 óta kerül sor. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Charity Feszt a Dürer Kertben  

A hajléktalanok megsegítéséről és az ukrán menekültekért szervezett akciójáról ismertté vált Budapest Bike Maffia a hétvégén rendezte meg a Charity Fesztet, a civil szervezetek fesztiválját a Dürer-Kertben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.