Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Fokozatosan változik a parkolási rend

Újbuda   |   2018, június 4 - 13:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fontos állomásához érkezett az újbudai parkolás rendezése: a Fővárosi Közgyűlés május 30-i ülésén elfogadta azt az előterjesztést, amely megadja a lehetőséget a kerületi önkormányzatoknak a parkolási szabályaik módosítására. Ez a jogszabály-módosítás lehetővé teszi a meglévő anomáliák egy részének felszámolását a helyben élők érdekében. Az első lépés ebből a jelenlegi parkolási zónák díjtételeinek rendezése – amitől a belső részek terhelésének csökkentését várják –, ezt idővel követheti majd az újabb zónák kijelölése. A helyben lakók pénztárcáját a változások nem terhelik, remélhető viszont, hogy mindenkinek könnyebb lesz az otthonához közeli parkolóhelyet találni.

A fővárosban az elmúlt években több nagyszabású közlekedésfejlesztési beruházás is megvalósult, ami nagyban érintette a XI. kerületet is: elkészült a fonódó villamos vonala, amely Észak- és Dél-Buda között teremtette meg a közvetlen kapcsolatot, 2014-re befejeződött a 4-es metró, amelynek tíz megállójából öt Újbudán található, a legforgalmasabb csomópontokat érintve. Jelenleg is folyamatban van a már az Etele útig közlekedő 1-es villamos meghosszabbítása, egészen a Kelenföldi pályaudvarig.

A közösségi közlekedés ilyen mértékű átalakulása – ezek közül főként az új metróvonal megépülése – természetszerűleg hozta magával a közlekedési szokások megváltozását is. Tekintve, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb kapcsolat létesült Budapest belső részeivel, az agglomerációból érkezők – naponta több mint tízezer ember – egyre nagyobb számban hagyják autóikat a város „szélén”, és váltanak tömegközlekedési eszközökre. E parkolási igény kielégítésére a metrófejlesztéssel párhuzamosan négy P+R parkoló is létesült Kelenföldön és Őrmezőn, összesen 1500 férőhellyel, amelyek átadásuk óta százszázalékos kihasználtsággal üzemelnek. A többi autós zöme a kerület belső részein, jellemzően a Bartók Béla úton és környékén, az Etele út, Szerémi út és Sárbogárdi út háromszögében, az őrmezei lakótelepen, valamint a gellérthegyi részeken hagyja napközben kocsiját, meglehetősen nehéz helyzetbe hozva a környéken élőket, köztük sok kisgyermekes családot is. Újbuda Önkormányzatához – közvetlenül a közlekedési osztályhoz, valamint az e célra létrehozott időszakos e-mail címre – rengeteg lakossági jelzés érkezett. Ezekre reagálva több vizsgálat is készült ezeken a területeken, amelyek kimutatták, hogy az övezetekben több mint 90 százalékos a parkolóhelyek telítettsége.

Újbuda képviselő-testülete ezeket az adatokat, illetve a lakosság jelzéseit és érdekeit figyelembe véve kezdeményezte a parkolási rendelet módosítását a Fővárosi Önkormányzatnál, amelynek közgyűlése május 30-i ülésén el is fogadta ezt. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere hangsúlyozta: a változásokat a szükség hívta életre, ugyanis egyre nagyobb probléma a parkolás a kerületben, elsősorban az újbudaiak számára. Nem tartható az az állapot, hogy kisgyermekes családoknak vagy idős embereknek a lakásuktól több száz méterre kell letenniük autóikat, még a munkaidő után is, mert nincs szabad hely.

Ezek a változások nem automatikusak, sok idő és anyagi ráfordítás szükséges a megvalósulásukhoz. Az autósok számára vélhetően legkorábban érzékelhető változás a már meglévő parkolási övezetek 2011 óta változatlan díjtételeinek emelkedése lesz, ami az ott lakókat nem érinti. Számukra továbbra is ingyenes lesz a parkolás a kerület közútjain – a szükséges 2000 forintos technikai díj megfizetése után –, az egyetlen feltétel a jelenlegi fizetős övezet területén belül bejelentett állandó lakcím. A módosításnak megfelelően – amelynek hatályba lépéséről Újbuda képviselő-testülete júniusi ülésén dönt – a Bartók Béla útnak a Szent Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig tartó széles sávjában, egészen a Mányoki úttól az Egry József utcáig ezentúl 440 forintra emelkedik a tarifa a máshonnan érkező autósoknak (eddig 350 forint volt). Mindenütt másutt egységesen 265 forint lesz az óránkénti várakozási díj, ahol eddig is parkolási díjat kellett fizetni.

A következő változás várhatóan a kerületen áthaladó zsúfolt fővárosi utak (Bartók Béla út, Villányi út, Fehérvári út, Október huszonharmadika utca, Irinyi József utca) parkolási övezetbe vonása lesz. Ehhez előbb megállapodást kell kötni a Fővárosi Önkormányzattal, amire ugyancsak az itt „P+R parkoló” autósok miatt van szükség. Ezek az utak már most is parkolási zónákon keresztül haladnak át, ám itt senkinek sem kellett eddig fizetnie (ennek az az oka, hogy az utak tulajdonosa a főváros). Most viszont sikerült arról megállapodni, hogy itt is a kerületi tarifák legyenek érvényesek. Ez, hasonlóan a fentiekhez, az újbudai engedéllyel rendelkezőknek nem jelent költséget, az engedélyek ugyanúgy érvényesek lesznek. Mindezen intézkedések gyakorlatilag passzív forgalomkorlátozásként foghatók fel: a várakozási díjak növelése és a várakozási idő jövőbeni csökkentése miatt várhatóan kevesebb ideig parkolnak majd az autósok, így egy-egy hely is gyorsabban szabadul fel. Az új területek várakozási övezetbe való bevonása egy következő, külön folyamat része lesz. A parkolási szabályok módosítását fokozatosan vezeti be az önkormányzat, amiről naprakész tájékoztatást nyújt az autósoknak.

Miként érinti a most elfogadott rendeletmódosítás a XI. kerületieket?

A meglévő várakozási engedélyek változatlanul érvényesek a kerület közútjain, legyen az önkormányzati vagy fővárosi fenntartású/kezelésű.

Ki igényelhet ingyenes várakozási engedélyt Újbudán?

Minden XI. kerületi, a jelenlegi fizetős övezet területén bejelentett állandó lakcímmel rendelkező polgár, háztartásonként két gépjárműre, a szükséges kétezer forintos technikai díj megfizetése ellenében (a gépjárművekre vonatkozó kerületi rendeletek értelmében).

Milyen más feltételeknek kell megfelelni?

a) az eljárási díj megfizetése

b) a várakozási díj megfizetése

c) a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentességnek az igazolása

d) a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíjtartozás (az összes fővárosi parkolásüzemeltető nyilvántartása szerint)

e) a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezőnek nem áll fenn tartozása Újbuda Önkormányzatával szemben (helyi adó vagy más jogcímen)

Igényelhető-e várakozási engedély a munkáltatótól kapott gépkocsira?

Igen, a vonatkozó 26/2010 (IX.2.) ÖK rendeletnek megfelelően, ha azt a munkáltatótól kizárólagos használatra kapta, és állandó, a jelenlegi fizetős övezet területén bejelentett lakcímmel rendelkezik.

Milyen hozzájárulás igényelhető még?

Gazdálkodói, egészségügyi, a várakozási övezetek területén lévő iskolákba járó 1–5. évfolyamos diákok, illetve itt működő óvodákba és bölcsődékbe járó gyerekek szüleinek szóló várakozási hozzájárulás igényelhető a kerület vonatkozó rendeletének megfelelően.

Hol igényelhető ilyen engedély?

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata épületében (1113 Budapest, Zsombolyai utca 5.) ügyfélfogadási időben, illetve a http://kozigazgatas.ujbuda.hu/ehivatal oldalon.

Mikor van ügyfélfogadás?

Hétfő 13–18 óra

Szerda 8–16 óra

Péntek 8–12 óra

(Újbuda)