Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Fogadjon örökbe könyvet az Egyetemi Könyvtárból

Újbuda   |   2015, március 12 - 14:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárában fellelhető könyveket, köztük több igen ritka és értékes dokumentumot lehet örökbefogadni szombaton. Az akcióval az intézmény nemzetközileg is jelentős gyűjteményének megőrzéséhez és restaurálásához járulnak hozzá a látogatók.

Az eseményen elsősorban az intézmény "ősállományába" tartozó, 12 értékes kötet örökbefogadására várnak jelentkezőket. A dokumentumok restaurálásának becsült költsége kötetenként 5 és 200 ezer forint között mozog - mondta Kiszl Péter, az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az ősállomány az Egyetemi Könyvtár gyűjteményének azt a 16-17. századi részét jelenti, amelyet az intézmény jogelődjei bizonyíthatóan már 1635-öt megelőzően, azaz a Pázmány Péter által alapított nagyszombati egyetem létezése előtt is birtokoltak. Ezeknek a könyveknek a kutatása és restaurálása az 1960-as években kezdődött meg, és jelenleg is sok kötet szorul sürgős felújításra.
Kálóczi Katalin, az Egyetemi Könyvtár megbízott főigazgatója szerint éves szinten nagyjából 3 millió forintot tudnak állagmegőrzésre fordítani, emellett egy főállású restaurátort is alkalmaznak. Hangsúlyozta, hogy ez az összeg csupán töredéke annak, amelyre szükség lenne a könyvtárban őrzött mintegy 150 ezer különlegesen értékes dokumentum szakszerű állagvédelmének és restaurálásának biztosításához.
Hozzátette: már a megfelelő raktározási körülmények kialakítása is nagy segítséget jelentene ahhoz, hogy ne romoljon folyamatosan a dokumentumok állaga. Ehhez azonban új forrásokra van szükség, és ezért fontos az örökbefogadási program is.


Kiszl Péter hangsúlyozta: nem csupán a már említett 12 igen értékes könyvnek az örökbefogadására van lehetőség, bárki dönthet úgy, hogy a könyvtár mintegy 1,5 millió kötetre rúgó állományának bármely darabját örökbe fogadja, így segítve a több mint 450 éves intézmény működését.
Az örökbefogadók nevei felkerülnek az Egyetemi Könyvtár honlapján található támogatói listára, illetve minden támogató neve megjelenik az általa örökbefogadott dokumentum adatai mellett az intézmény integrált elektronikus katalógusában.
A könyvek örökbefogadását célul kitűző kezdeményezés 10 éve indult el, annak idején Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök is örökbefogadott egy értékes kötetet, azonban néhány csendesebb év után az Egyetemi Könyvtár most szeretné nagyobb lendülettel újraindítani a programot - mondta el Kiszl Péter.
Hozzátette: a szombati rendezvény másik célja, hogy megnyissa az elmúlt hónapokban felújítás alatt álló Egyetemi Könyvtár kapuit a szélesebb közönség előtt is, lehetőséget biztosítva az 1876-ban emelt épület nevezettességeinek, és egyébként zárt szolgálati tereinek - így az igazgatói szobának, a raktárnak, valamint a restaurálás alatt álló díszteremnek - a bemutatására.
Az ingyenes esemény keretében az örökbe fogadható könyvekből tárlat nyílik, illetve a könyvtárban őrzött középkori és kora újkori természettudományos könyvritkaságokról is elhangzik egy ismeretterjesztő előadás. Emellett a látogatók bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás rejtelmeibe is, valamint az Egyetemi Könyvtár épületét és történetét bemutató szervezett sétákon is részt vehetnek.
A rendezvényt Pribojszki Mátyás szájharmonikás, zeneszerző és énekes, valamint Szász Ferenc gitáros-énekes kora délutáni koncertje zárja