Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Figyeljen oda: ezek az eladhatalan ingatlanok

Újbuda   |   2016, február 23 - 12:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Továbbra is kitart az elmúlt hónapok lendülete az ingatlanpiacon, ennek ellenére mindig akadnak olyan ingatlanok, melyeket nem, vagy csak nehezen tudnak értékesíteni tulajdonosaik. A Balla Ingatlaniroda annak járt utána, hogy pontosan melyek ezek.

Miközben hónapok óta az ingatlanpiac fellendüléséről szólnak a hírek, erről nyilatkoznak az ingatlanközvetítők, és ugyanezt mutatják a KSH adatai is, mégis akadnak olyan ingatlanok, amelyek a nagy vásárlási kedv ellenére sem találnak vevőre. Szinte minden ingatlanközvetítő elsőként a nagyméretű lakások eladhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Ezek között első helyen szerepelnek a 90-100 négyzetméternél nagyobb budapesti lakások. Fokozza a problémát, ha a házban nincs lift, miközben a lakás felsőbb emeleti. Ezekre az ingatlanokra akkor sincs kereslet, ha nagyon olcsón kínálják azokat. Vagyis egy nagypolgári lakás rossz árképzéssel akár hosszú hónapokra, évekre is beragadhat az ingatlanpiacon. Hasonlóképpen írja le az eladhatatlan lakások kategóriáját Nagy Csaba, a XI. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője, aki szerint a több évtizede épült, nagy alapterületű, korszerűtlen fűtéssel ellátott, sok-sok szobás, nagy belmagasságú ingatlanokat most is lehetetlen eladni. - Ezek a nagyméretű ingatlanok lehetnek akár családi házak, akár lakások, ilyen adottságokkal nem keresik őket a vevők - állítja.

Az ingatlanközvetítők által második leggyakrabban említett kategória a nagy értékű ingatlanoké. Ez Nagy Csaba szerint a XI. kerületben a 60-70 millió forintnál drágább családi házakat jelenti, a XIV. és XVI. kerületben pedig 60-80 millió forint a határ. Ezek az ingatlanok sok esetben előnytelen elhelyezkedésű, nagyobb, régi és leromlott állapotú családi házak. A III. kerületben 100 millió forint a kritikus árszint, de az agglomerációban ennél lényegesen alacsonyabb, 45 millió forint.

Gond lehet akkor is, ha egy városrészben olyan ingatlant próbálnak eladni, melynek minősége, kialakítása és ára szokatlan az adott környéken: például egy minden luxussal felszerelt, és így drága villa, ami elüt a városrész ingatlanjainak átlagától.

Az előbb említett adottságokon túl azonban alapvetően árfüggő, hogy milyen lakást lehet értékesíteni, és melyet nem - jelezték az ingatlanközvetítők. Jellemzően az erősen túlárazott lakások ragadnak be. Felhívták a figyelmet, hogy az erős keresleti piac ellenére is nagyon óvatosan és ésszerűen kell beárazni az eladó ingatlanokat, mert “könnyen alá és fölé is lehet lőni akár egy panelt, vagy kis garzont is”.

Eladhatatlan kategóriába tartoznak a rossz árképzésen túl, a rossz hírű környéken lévő lakások, valamint a nem tiszta jogi hátterű ingatlanok is, vagy például azok a belvárosi ingatlanok, ahol a homlokzat vagy a lépcsőház “katasztrofális állapotban” van. A társasház ilyenkor általában eldósodott és esély sincs a felújításra. Ugyanakkor a vevők alaposan utánajárnak vásárlás előtt a társasház helyzetének, felhívják a közös képviselőt, akinek szavaiból aztán kiderül, hogy nincs pénz, nem várhatók felújítások, így el is rettenti a potenciális vásárlókat. Másik kérdéses kategória, a nagyobb, forgalmas utakra néző ingatlan, ahol éjjel-nappal állandó a zaj, folyamatosan buszok közlekednek, szellőztetni nem lehet. Ezek irodának, rendelőnek, esetleg rövid távú bérbeadásában érdekeltek számára eladhatók, hiszen egy-egy iroda számára jó helyet jelent mondjuk egy Rákóczi út esetében a mindenki által ismert, könnyen megtalálható cím. Tény azonban, hogy ezek az irodák is inkább az udvari kilátást kedvelik a csendesebb, nyugodtabb elhelyezkedés miatt.

Végül pedig Nagy Csaba, a XI. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője arra a szembetűnő változásra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időben rendkívüli módon megcsappant a kereslet a használt családi házak iránt. Ezek iránt a tavalyi évben a 60-70 millió forintos árszintig még jelentősebb kereslet mutatkozott, idén azonban a 10+10 milliós CSOK miatt kevesebb, mint felére mérséklődött az érdeklődők száma. Ezek helyett most a új szintráépítéseket és a telkeket szeretnének vásárolni az érdeklődők - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Újbuda