Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Fesztivál a 100 éves Gellért fürdőben

Újbuda   |   2018, szeptember 7 - 10:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Százéves a patinás Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda. Erre az alkalomra különleges és változatos programok lesznek szeptember 8-án és 9-én a fürdőben.

A Gellért szecessziós stílusú épületét 1918-ban adták át, majd hullámfürdővel és pezsgőfürdővel bővült. Az 1927-ben használatba helyezett, eredeti hullámgép jelenleg is működik, a fürdő és Európa jellegzetességeként. Az eredeti, páratlan szépségben megmaradt férfi termálrészlegen a medencetér Zsolnay-pirogránit elemei, a faszerkezetű öltözőtér és a színes ólomüveg bevilágítók most is régi fényükben tündökölnek.

A 100 éves születésnap méltó megünneplésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fesztivált szervez szeptember 8-9-re. Mindkét nap lesz DJ, az elmúlt 100 év titkai szabaduló szobában ismerhetők meg, és újra látható a "Miniszterek gatyában" című fotókiállítás is. A létesítmény korábbi úszómestere, Pusztai Sándor olyan hírességeket fotózott a Gellértben, mint például a neglizsében lévő Karinthy Frigyes, Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó, ifj. Horthy Miklós, Tolnay Klári vagy Alpár Gitta.

A mozirajongók szombaton 18:00 órától - akár a hullámmedencéből - tekinthetik meg a fürdőben forgatott Én, a kém című filmet, a fesztivál csúcspontja pedig a Budapest Bár vasárnapi, 18 órakor kezdődő koncertje lesz. Az ünnepi eseménysorozat zárásaként, a koncert után színes kívánságlufikat engednek fel a vendégek.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.