Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Felnőtt háziorvosok a kerületi egészségügyért

Újbuda   |   2016, április 14 - 09:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bemutatta a kerület új egészségügyi koncepcióját Újbuda háziorvosinak Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester. A stratégiát még januárban fogadta el a képviselő-testület.

Király Nóra egészségügyért felelős alpolgármester összehívta a kerület háziorvosait április 13-ra az önkormányzat üléstermébe, hogy bemutassa nekik a kerület új egészségügyi koncepcióját, amelyet januárban fogadott el a képviselő-testület.

Széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg az egészségügyi koncepció megalkotását orvosok, védőnők és más, egészségügyben dolgozó szakemberek bevonásával, melynek eredményeként nagyon jó anyag született – fogalmazott Király Nóra alpolgármester, aki a végrehajtási terv megvalósításában is számít az orvosok segítségére. Az új egészségügyi koncepció, amely Újbuda 2016 és 2020 közötti egészségügyi fejlesztéspolitikai stratégiáját tartalmazza, már figyelembe veszi azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt időszakban országos finanszírozásból vagy európai uniós forrásból valósultak meg, ráadásul azok részeredményeit is beépíti.

Legfontosabb tartalmi része, hogy az egészségügyi ellátásban nem csak a betegellátás reaktív részét tárgyalja - amikor a beteg valamilyen problémával felkeresi az orvost -, hanem a páciensek egészségmegőrzésének, prevenciójának biztosítását is elsődleges, másodlagos szinten, szervezett formában. Dr. Végvári Tamás, az önkormányzat egészségügyi szaktanácsadója szerint azért fogadták el ezt az új egészségügyi koncepciót, azon belül is az egészség-megőrzési programot, hogy az önkormányzat szervezésében különállóan is megvalósulhassanak prevenciós programok.

Az eseményen lehetőség volt kérdezni és javaslatot tenni. A népegészség megőrzésének tárgyalásakor többekben felmerült az igény, hogy svájci modell szerint gyógytornász és dietetikus bevonásával dolgozhassanak. Ez egybecseng a koncepció által megfogalmazott irányelvekkel is. Az alapellátás jelenlegi struktúrája szerint a háziorvosok és a körzeti ápolók közösen dolgoznak egy-egy területért, egy adott praxishoz bejelentkezett páciensekért. Abban az esetben, ha az ő ellátásuk mozgásterápiát, gyógytornát, vagy dietetikai, táplálkozással kapcsolatos tanácsadást igényel, akkor ezt jelenleg külön szakrendelésen kell igénybe venni. A jövőben azonban a komplex alapellátási szervezési egység, ami szerepel a 2015-ben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvényben is, praxisközösségek illetve a csoportpraxisok formájában tud majd megvalósulni. Azaz néhány egymással összefogó háziorvos, képes lesz az egészségügyi alapból történő finanszírozás által egy vagy két további szakember foglalkoztatására. Ennek megvalósítása is része az egészségügyi koncepciónak.

H. L.