Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Felkészülni, vigyázz, kész: Világzenei fesztivál Budapesten

Újbuda   |   2015, február 16 - 13:54Nyomtatóbarát változatSend by email

A világzene legismertebb szaktekintélyei készítették fel a hazai együtteseket arra, hogy hogyan pályázzanak sikeresen az idei Womexre. A legjobbak személyesen is bizonyíthatnak a világzene legrangosabb fesztiválján, amelyet idén hazánkban rendeznek. Felkészítőjét a Fonó Budai Zeneházban tartották.

Idén októberben hazánk ad otthont a világzene legrangosabb eseményének a World Music Expo-nak. A Womexre a Föld minden tájáról nevezhetnek a zenekarok, de csak a 70 legjobb állhat ki a neves zeneértők elé és bizonyíthatja tehetségét. Nem mindegy, hogy a zenekarok milyen bemutatkozó anyagot töltenek fel a megadott oldalakra, ezért a Hangvető Kft. munkatársai ezzel kapcsolatos szakmai hétvégét szerveztek a múlt hétvégére. A Fonó Budai Zeneházban tartott "Hogyan Womex-elj?" programon a nevezésre készítették fel a különböző formációkat. - Nem elég az egyedi hangzásvilág akkor, ha a szakmai anyag nem tükrözi ezt. Fontos, hogy profi felvételeket hallhasson a zsűri és fontos, hogy a produkció magára vonja a szakemberek figyelmét – mondta Liber Endre szervező. Hozzátette: a WOMEX nem tehetségkutató vetélkedő, hanem egyfajta workshop, ahol a már létező produkciók léphetnek fel úgymond a világot jelentő deszkára. Egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Esemény a műfaj ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, ismerkedésre a szakmai nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és barátságok kötésére. Az expón a legnagyobb lemezkiadókkal, producerekkel és egyéb zenei szaktekintéllyel alakíthatnak ki személyes kapcsolatot a formációk. A hetven legjobb produkciót, várhatóan ezernél is több pályázó közül választja ki a zsűri áprilisban, ők lesznek azok, akik az októberi eseményen a zenei anyagot szolgáltatják majd.

 Világzenei fesztivál Budapesten

A Womexet először Berlinben tartották 1994-ben, alig néhány évvel a világzene fogalmának ismertté válását követően. Azóta rendeztek Womexet Brüsszelben, Marseilleben, Stockholmban, Koppenhágában, Rotterdamban, Essenben, Newcastleben, Sevillában, Thessalonikiben és Cardiffban is, a tavalyit pedig a spanyolországi Galícia tartomány fővárosában, Santiago de Compostelában tartották. Közép- és Kelet-Európában a budapesti lesz az első, amit a posztszovjet térségben rendeznek. - Ez azért is nagy lehetőség a magyar formációknak, mert egyrészt a figyelem hazánkra és a magyar zenére összpontosul, másrészt pedig a hazai együtteseknek nem kell messzire utazniuk, hogy a világzene nagyjaival találkozzanak - fogalmazott Liber Endre.

A budapesti rendezéssel a magyar nép- és világzenei szakma régi álma valósul meg. Érdemes megemlíteni, hogy már az első Womexnek is volt magyar fellépője (az Ökrös zenekar), és hogy 2008-ban a Muzsikás nyerte el a Womex életműdíját. 2012-ben Lajkó Félix aratott nagy sikert a szakmai fesztiválon. Az úgynevezett hét szamuráj – a Womex éves programját összeállító zsűri tagjai – között is szerepeltek már magyar szakemberek: 2013-ban a cardiffi zsűriben volt Szép Fruzsina, a Sziget Fesztivál egykori programigazgatója, tavaly pedig Santiago de Compostel-ban az idei Womex egyik szervezője, Weyer Balázs kapott helyet.

K.A.