Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Felfuthat a lakásépítés a rozsdaövezetekben

Újbuda   |   2020, május 28 - 10:38Nyomtatóbarát változatSend by email

A rozsdaövezeti lakásprogramról szóló törvénytervezet alapvető változást hozhat az új lakások piacán – derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Változást hozhatnak az új lakások piacán a rozsdaövezeti fejlesztések - derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az állam kedvezményes 5 százalékos áfát biztosít a jövőben megépülő rozsdaövezeti lakásokra. Ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor a rozsdaövezetek kijelöléséről a kormány dönthet önkormányzati egyeztetések után. Elvileg a már készülő lakások is megkaphatják a rozsdaövezeti besorolást és kedvezményes áfával kerülhetnek majd piacra amennyiben ehhez megfelelő területen épülnek.

- Vannak azonban még tisztázatlan kérdések, például az, hogy mely területeket jelölik ki erre a célra. Az új lakások piacára gyakorolt hatás pedig nagyban függ például attól, hogy mely rozsdaövezeti lakásokból mennyit vásárolhatnak meg magánszemélyek és mekkora lesz a bérlakások aránya - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: Lesznek olyan területek, ahol lényegében azonnal megindulhatnak az társasház-építések, ez támaszt adhat a járvány miatt visszaeső lakásépítési kedvnek. Vannak azonban olyan rozsdaövezetek, ahol még kármentesítésre, előkészítésre van szükség a társasházépítésekhez. A szóban forgó munkák elvégzése után a kijelölt területeken közép- és hosszú távon új lakások, társasházak épülhetnek, esetleg új városrészek jöhetnek létre.

Az ingatlan.com adatai szerint lenne kereslet az új lakásokra: májusban 15 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban. A járvány előtti, februári szinthez képest pedig 24 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés.

Az ingatlan.com szakértője felhívta a figyelmet, hogy már 1-2 éven belül több ezer új lakás épülhet a kijelölt övezetekben, a kedvezményes áfakulcs miatti lakásépítési kedv felfutása éveken keresztül is eltarthat. Az elmúlt években is több év kellett az újlakás-építések és átadások felfutásához.