Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Feldarabolhatják a Corvinust, eladhatják a kertészeti épületeit

Újbuda   |   2015, május 19 - 15:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Meg vannak számlálva a napjai a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának. A VS.hu úgy tudja, hogy a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják. Egyetemi források szerint a Villányi úti ingatlanokat eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák.

Várhatóan szerdán fél egykor dolgozói állománygyűlésen jelenti be a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolását az intézmény vezetése. A gyűlés a BCE Budai Campus Villány úti épületének dísztermében lesz. A VS.hu információi szerint az alábbi forgatókönyv szerint szűnhet meg a BCE Budai Campusa:

  1. A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
  2. A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
  3. Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik.

A lap úgy tudja, a kiköltözést követően a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesíti az állam, a vételárat pedig a Budai Vár rekonstrukcióját jelentő Hauszmann-terv megvalósítására fordíthatják. A kormány reményei szerint a rekonstrukció uniós támogatású lesz, a volt corvinusos ingatlanok vételárát a projekt önrészére fordítaná a kormány.

Nincs megerősítés, de cáfolat sincs

Az egyetem átszervezéséről megkérdezték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely nem cáfolta és nem is erősítette meg a híreket: „A magyar felsőoktatás strukturális átalakításának szükségességéről és lehetséges irányairól a széles körben egyeztetett és Kormány által elfogadott „Fokozatváltás a felsőoktatásban”című stratégia tartalmaz részletes információkat. Az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el az érintett intézményekkel és azok gazdasági és társadalmi környezetével, ezért az Önök által feltett kérdésekre a későbbiekben tudunk válaszolni. A minisztérium az érintett intézményekkel való egyeztetés megkezdése után az átalakítás irányairól részletes tájékoztatást fog adni.”

Viharos állománygyűlés jöhet

A BCE Budai Campusa 2004. szeptember 1-től működik, ekkor lett a kertészettudományi kar, az élelmiszer-tudományi kar és a tájépítészeti kar a korábbi „közgáz”, azaz a Budapesti Corvinus Egyetem egyetem része. (Megelőzőleg a gödöllői egyetemen működött mind a három kar, amelyek a 90-es években a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetem a Szent István Egyetembe olvadt.) Úgy tudjuk, a Budai Campus megszüntetése már korábban is felmerült, de akkor az egyetem vezetőségének ellenállásán megbukott. Információink szerint a budai karok megszüntetésével szemben jelentős dolgozói és hallgatói ellenállás van kibontakozóban, így talán azt sem túlzás mondani, hogy viharosnak ígérkezik a holnapi állománygyűlés.