Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Fejlesztések: fókuszban a közösségi tér

Újbuda   |   2014, július 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt években összesen harmincötezer négyzetméternyi út, járda és parkoló, tizenkét játszótér újult meg Újbudán, kutyafuttatók létesültek, köztereket és parkokat korszerűsítettek. Újbuda Önkormányzatának komplex közterület- és játszótér-megújítási programja részeként a gyerekek ma már modernebb és biztonságosabb játszóterekre járnak, több óvoda udvara is megszépült.

Krokodilok, nagy halak és medúzák otthonává is vált az őrmezői Karikás játszótér. A Költők parkjában a tengerpartot idéző terület kialakításával Budapesten egyedülálló játszótér épült, nem csoda, hogy a tucatnyi megújult játszótér közül hamar a gyerekek egyik kedvencévé vált. Az önkormányzat a biztonságos és egészséges környezetet is szem előtt tartotta beruházásainál. Az Érem utcai park teljes zöld felületét rendezték, új játszóeszközök kerültek a helyszínre, és új sétányokat is kialakítottak. A Zöldebb Újbudáért program részeként szépült meg a Hamzsabégi sétány mellett fekvő Mandarin játszótér, ahová fákat, cserjéket, árvácskákat telepítettek, továbbá feltöltötték a homokozót is. A munkálatokba a Bárdos Lajos Általános Iskola diákjai is besegítettek, mi több, a polgármesterrel közösen ültetett fát örökbe is fogadták.

Az önkormányzat fókuszában mindig is egy sportos kerület kialakítása állt, ezért egyre több helyszínen teremtik meg a mindennapi testmozgás lehetőségét. A fejlesztési koncepció első eleme volt a Bikás parkban megépített, azóta is népszerű futókör, amelyet több másik követett, a Torbágy utcai Dzsungeles játszótér körüli pályát stílszerűen futóversennyel avatták fel. A Frankhegy és a Torbágy utca közötti parkban szabadtéri kondicionáló park létesült. Az öntött gumiburkolattal ellátott területen a legújabb trendeknek megfelelő edzőgépek kaptak helyet, melyeket erőnléttől, kortól és pénztárcától függetlenül bárki használhat. Az edzőpark-beruházás a tudatosan felépített sportstratégia egyik állomása volt, miként a Goldmann György téri Street Workout pálya felépítése is. A Street Workout a szertorna utcai változata, olyan kültéri sporteszközöket jelöl, melyekkel egyszerű gyakorlatok végezhetők. Ezen tereken a közös testmozgás során jellemzően kisebb közösségek is kialakulnak. Rekortán felületet valamint új játszóeszközöket kapott és teljesen megújult a Diószegi úti játszótér is.

Az albertfalvai beruházás során az albertfalvai lakótelep parkolójának egy ritkán használt részét leválasztották, így a játszótér mérete közel kétszeresére nőtt. A Bükköny játszótéren valós közlekedési helyzetekkel ismerkedhetnek a gyerekek: az itt kialakított KRESZ-pályán számos szituációban próbálhatják ki magukat biztonságos körülmények között. A jelzőlámpák, táblák, útburkolati felfestések gondolkodásra, elővigyázatosságra nevelik az itt biciklizőket. A meglévő Cirmos utcai játszótér egy kihasználatlan aszfaltos felületén is hasonlóképpen alakítottak a gyerekek számára KRESZ-parkot.

A fejlesztések között természetesen kiemelt és komplex szerepet tölt be a Bikás park megújítása, mely „Dél-Buda Millenárisává” válhat. A futókör elkészülte óta méltán népszerű, sokan használják az ott felépített felnőtt játszóteret is, a további fejlesztésekkel pedig egy minden korosztálynak élményt adó, európai színvonalú parkkal gazdagodik a kerület, ahol minden egy helyen van ahhoz, hogy a család összes tagja kikapcsolódjon, mozogjon.

K.V.