Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Fejlesztések Albertfalvától a Madárhegyig

Újbuda   |   2019, március 14 - 09:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új részleggel gazdagodott az albertfalvai Bóbita bölcsőde, átadták a Gazdagréti Védőnői Szolgálat épületét, birtokba vették a gyerekek a sashegyi Mesevár bölcsődében kialakított sóbarlangot. A kerületben számos más fejlesztés van folyamatban, tervezés vagy előkészítés alatt, amelyek az itt lakók életminőségének javítását szolgálják.

A múlt évben jelentős fejlesztések valósultak meg Gazdagréten: teljesen megújult a Szivárvány óvoda, a fővárosi Tér-Köz pályázat támogatásával átalakult a Gazdagréti tér. A napokban átadták a Gazdagréti Védőnői Szolgálat új épületét. Az itteni védőnői körzetek bővítése a környék beruházásai, a lakosság lélekszámának emelkedése miatt vált szükségessé. A kismamák és a csecsemők ellátása a Gazdagréti térről és a Keveháza utcából költözik a Csíki-hegyek utcába, miután befejeződött az egykor tévéstúdiónak használt épületrész felújítása és átalakítása. Az új központban várandós és védőnői tanácsadó helyiségek mellett egészséges gyermekorvosi rendelők, játszósarokkal rendelkező váróterem és szoptatós szoba is helyet kapnak.
A kerületi egészségügyi fejlesztések folytatódnak ebben az évben is. Megújul a Keveháza és a Vahot utca találkozásánál lévő rendelőépület, és az emeleti helyiségek átalakításával többfunkciós Alapellátási Centrum jön létre. Az egészségügyi beruházások közül kiemelkedik az Újbudai Gyermek-egészségügyi Központ, amelynek kivitelezésére hamarosan lezárul a közbeszerzési eljárás. Büki László városgazdálkodási igazgató lapunknak elmondta: ez a fejlesztés több milliárd forintos ráfordítást igényel, ezért az önkormányzati finanszírozás mellett állami források bevonására is szükség van. A kerület 2017-ben sikeres pályázatot nyújtott be az Egészséges Budapest Programhoz, az elnyert pénzt több évre elosztva lehet felhasználni. Tavaly befejeződött a tervezés és elindult a közbeszerzés, ezzel párhuzamosan folyamatban van az eszközbeszerzés is.
Az önkormányzat 2016-ban átfogó intézményfejlesztési tervet dolgozott ki, az ebben meghatározott igények jelölik ki a beruházási irányokat. Az idei feladatok közül kiemelkedik a Sasadi Óvoda Törcsvár utcai telephelyének férőhelybővítése és korszerűsítése, amelynek végeztével teljes körűen befejeződnek a felújítási munkálatok. Ennek 400 millió forintos költségét az önkormányzat fedezi. Folytatódik az udvar felújítása az Észak-kelenföldi Óvoda Keveháza utcai telephelyén, emellett két további intézményben, az Albertfalvai Óvoda székhelyén és a Szentimrevárosi Óvoda Karolina úti telephelyén létesül zöldfal.
Tovább halad a kerületi bölcsődék fejlesztése is. Nemrég indult új játszócsoport az albertfalvai Bóbita bölcsődében, és férőhelybővítési koncepció készül a Ménesi útra és az Albert utcára. Az önkormányzat pályázik a Bóbita bölcsőde két új csoportszobájának kialakításához, erre mintegy százmillió forint önrészt biztosít. Újabb sószobák létesülnek, a sashegyi Mesevár bölcsődében is átadták a sóbarlangot.

Az iskolák már állami fenntartásban működnek, ennek ellenére önkormányzati beruházásban zajlik az okostanterem program. Ennek során hét újabb iskola gazdagodik idén teljesen digitalizált tanteremmel: az Újbudai Bocskai István Általános Iskola, a Farkasréti Általános Iskola, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola, a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, az Őrmezei Általános Iskola és a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola. Már elkészültek a tervek a Farkasréti Általános Iskola átépítésére, amely nagyobb léptékű beruházás, így állami támogatást is igényel. További felújítást tervez az önkormányzat az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában, itt tao-támogatás felhasználásával, alapítványi beruházásban multifunkcionális sportcsarnok is létesül. Ugyancsak sportfejlesztés készül a Domokos Pál Péter Általános Iskolában, ahol idén befejeződik a bővítési munkálatok tervezése.
Szabadtéri helyszíneken is lesznek sportfejlesztések. Futókör és utcai edzőpark létesül az őrmezői Menyecske utcában, és idén felújítják a futópályát a Bikás parkban. Mindenekelőtt a gyerekeknek szól a játszótér-felújítási program. A Tétényi út, Fejér Lipót utca és Bártfai utca közötti Árnyas játszótér korszerűsítése rövidesen befejeződik, a Zsombor utcai Zsombóka és a Sopron utcai Labirintus játszóterek felújítására elkészültek a kiviteli tervek. A tavalyi közösségi tervezés után még idén teljesen megújul az Allende park, beleértve a játszóteret is. A Petzvál park ugyancsak közösségi tervezéssel kaphat új formát, ennek előkészítése már folyamatban van. A kulturális városközpont meghosszabbításaként jön létre a Kosztolányi Dezső tér mellett az Ottlik kert. Erre a fejlesztésre tervpályázatot írt ki az önkormányzat, amelyen decemberben hirdettek eredményt. Megújulnak a zöldfelületek az Etele út mentén az 1-es villamos vonalának meghosszabbításának részeként. Az idén befejeződő fővárosi közlekedési nagyberuházással párhuzamosan a kerületi önkormányzat saját erőből újítja fel a Tétényi úti zöld sávot.
A kerület idén 600 millió forintot fordít a közutak felújítására, a Kondorosi úton már folynak a munkálatok. Fővárosi beruházásban idén befejeződik a Fehérvári út korszerűsítése a Csurgói és a Kondorosi út között, valamint a Lecke utca és a Hamzsabégi út között. Már készülnek a tervek a Péterhegyi út, a Than Károly utca és a Repülőtéri út megújítására. Ebben az évben a kerület kiemelkedő beruházása a madárhegyi útépítési program, amelyhez több mint egymilliárd forintos állami támogatást nyert el az önkormányzat.
Újbudához számos olyan központi nagyberuházás is kapcsolódik, amely a kerület fejlődésére nagy hatással lesz. Ilyen a Dobogó városrészben a Dél-budai Centrumkórház, amelynek tervpályázata nemrég zárult le, az intézmény a tervek szerint öt év múlva kezdi meg működését. Túl van már a tervpályázaton a Galvani híd munkanevet viselő új Duna-híd is, amely a Galvani utca vonalából indulva köti majd össze Újbudát Csepellel, azon keresztül a pesti oldallal. A XI. kerületet is érinti a Rákóczi híd mellett futó vasúti híd szélesítése és kibővítése három vágányra. Erre a feladatra nemrég írták ki a közbeszerzési pályázatot. Az elképzelések szerint a jövőben folytatódik a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, már folyamatban van a második ütem tervezése.

Nagyszabású útépítések Madárhegyen
A Budapesti Útépítési Program részeként a kormány több mint egymilliárd forint támogatást ad Újbudának, amelyből – önkormányzati erővel kiegészítve – több mint öt kilométer földút kaphat idén szilárd burkolatot.
Egy tavaly szeptemberben végzett felmérés alapján jelenleg közel 225 kilométernyi olyan út van Budapesten, amely nem rendelkezik szilárd útburkolattal. Ez a teljes fővárosi úthálózat 5,2 százaléka. A négyéves útépítési program első fázisában tizenhárom kerületi önkormányzat pályázott eredményesen, és 181 földút, összesen 41,4 kilométer hosszúságban nyert kormányzati támogatást 8,3 milliárd forint értékben. A program első fázisában a fővárosi föld­utak közel 20 százalékát érinti a fejlesztés.
Újbuda 1 072 250 000 forintnyi támogatást nyert el, amely mellé saját forrást is tesz a kerület, így a jelenleg 14 kilométernyi földúthálózat 35 százaléka kaphat szilárd burkolatot. Ez több ezer kerületi lakos mindennapjait teheti kényelmesebbé és biztonságosabbá. A földút-felújítás idén Madárhegyre és környékére koncentrálódik, ahol jelentős mennyiségű új lakás átadása folyik, és várható a közeljövőben. Az új lakásberuházások környékén lévő földutak leburkolása elengedhetetlen a környék közlekedési infrastruktúrájának kialakításához. Az elmúlt években a kerület öt olyan utcát újított fel, amelynek nem volt szilárd burkolata. A teljes leburkolt felület meghaladta a 7000 négyzetmétert.
Természetesen a munka ezzel még nem fejeződött be. Tervek szerint a program jövőre folytatódik, és ha a kormányzat részéről minden esztendőben ekkora támogatás áll rendelkezésre, akkor négy év alatt fokozatosan szilárd útburkolatot kap az összes budapesti földút.

Közösségi tervezés a Budafoki úton


A Budafoki út felújításának döntés-előkészítő tanulmányát a BKK Zrt. megbízásából az Értékterv Kft. és a Mobi­lissimus Kft. készíti közösségi tervezés keretében. A tervezési folyamat, amelyben Újbuda Önkormányzata is aktívan részt vesz, a megalapozó vizsgálatokkal kezdődött. Kérdőívezéssel és helyszíni kitelepülésekkel tárták fel a lakosság által érzékelt problémákat, hét helyszínen számlálták a gyalogos-, kerékpáros- és gépjárműforgalmat.
A Budafoki úton jelentős a gyalogosközlekedés, noha ennek feltételei kevéssé adottak (keskeny járda, járdán parkolás stb.), legforgalmasabb pontjain egy óra alatt közel ezer gyalogos halad el. Jó időben hétköznap akár 1200–1500 kerékpáros is közlekedik rajta, de az út ebből a szempontból nem vonzó, ezért sokan elkerülik. A Dél-Buda lakóterületei és a belváros közvetlen és gyors kapcsolatát szolgáló 133E busszal a Budafoki út belső szakaszán naponta több mint tízezren utaznak – alig kevesebben, mint ahányan az itt áthaladó személygépkocsikkal.
Az érintettek észrevételeit, fejlesztési javaslatait online kérdőívvel, illetve helyszíni kitelepüléseken személyesen is gyűjtötték a döntés-előkészítők, a részvétel a tél eleji időjárás ellenére is élénk volt, többen kész listával érkeztek. Összesen 1441 észrevétel gyűlt össze, amelyekben 1796 problémát azonosítottak, le­g­gyakrabban az egyéni gépjárműhasználattal kapcsolatban (túl nagy forgalom, zaj- és légszennyezés stb.). A legtöbben azt nehezményezték, hogy a járdán parkoló járművek elfoglalják a gyalogosoknak kialakított terület egy részét, továbbá hogy hiányoznak a kerékpározás feltételei, illetve kevés a növényzet.
Jelenleg a koncepcionális változatok meghatározása történik, ezeket a problémafeltárás és az adatfelvételek eredményei alapján értékelik, megvizsgálva, hogy az egyes lehetséges kialakítások milyen mértékben oldják meg a gondokat. A részletesen vizsgált változatokról az Újbuda újság következő számában, illetve egy közösségi tervezési rendezvényen lesz beszámoló. Az eddigi eredményekről részletesebb információ a www.budafokiut.hu oldalon érhető el.
(Értékterv Kft.)

Újbuda