Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Fegyveres bemutatót tartottak a Törökugrató utcai Általános Iskolában

Újbuda   |   2015, október 20 - 16:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 1956-os szabadságharcra és forradalomra emlékeztek a Törökugrató utcai Általános Iskola diákjai, amikor a Honvédelmi Minisztérium katonái fegyver-és ruhabemutatóval szemléltették az 59 évvel ezelőtti történéseket. Az eseményen részt vevő Király Nóra alpolgármester asszony szerint a látványos előadás a gyerekeknek óriási segítség, hogy megértsék és megtanulják az 1956-os eseményeket. A gyerekek lelkesen számoltak be a bemutatóról.

Látványos, korhű katonai, és fegyverbemutatót tartott a Honvédelmi Minisztérium hagyományőrző csapata a Törökugrató utcai Általános Iskola diákjainak ezzel tisztelegve az 1956-os szabadságharc és forradalom emléke előtt. Király Nóra alpolgármester asszony lapunknak elmondta, a gyerekek a forradalom katonai eszközei, az egyenruhák, gépjárművek és ágyuk megismerésével sokkal hatékonyabban tanulhatják meg a történelem eme fejezetét, mintsem kizárólag a történelemkönyvek elméleti anyagából sajátítanák el azt.

A gyerekek lelkesen vettek részt az iskola udvarán tartott előadáson, ahol a minisztérium tisztjei beavatták őket a részletekbe. Elmondták például, hogy az intézménybe szállított „kis ágyú” saját kategóriájában aprónak számít, holott tömege több mint egy tonna és akár 12 kilométer távolságban is képes eltalálni a célpontot. A gyerekek az önvédelmi marokpisztolyokat és géppuskákat is kézbe vehették, ahogy az ágyúlövedék súlyát is megtapasztalhatták. Az előadó őrnagy a katonai eszközök működésébe is beavatta a nebulókat. A diákok azt is megtudhatták, hogy a csepel teherautót nem csak a katonák szállítására használták, a hiányélelmiszereket – kenyeret, tejet – is ezekkel juttatták el a lakosoknak.

A diákok lelkesen számoltak be élményeikről. Az egyik kislány például azt mondta, a bemutató után a korábbiaknál „súlyosabban” érzi át a harcok okozta szenvedést. A fiúk közül volt, aki már korábban is látott harcászati eszközöket, sokaknak azonban az újdonság erejével hatott a fegyverek és katonai felszerelések látványa.