Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Februártól Újbudán is jár az 1-es villamos

Újbuda   |   2014, november 18 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szerdától újra teljes vonalon, a Bécsi út/Vörösvári út végállomástól a Közvágóhíd végállomásig jár az 1-es, illetve a Bécsi út/Vörösvári út és a Népliget között az 1A villamos. A munkákat folytatják, továbbá ütemterv szerint zajlik a vonal meghosszabbítása is, és várhatóan februártól a Rákóczi hídon át a Fehérvári útig jár majd az 1-es villamos – állítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A zuglói vonalszakasz felújítását követően teljes szakaszon járnak az 1-es villamosok. Januárra ígérik a vonal - menetrendet nem befolyásoló - hátralévő munkálatainak befejezését, februártól pedig várhatóan a Fehérvári útig járnak az 1-es villamosok.

Jelenleg is zajlik az 1-es vonalának 3,2 kilométeres meghosszabbítása a Közvágóhíd Hév végállomástól a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon a Fehérvári útig, ahol ideiglenes végállomást alakít ki a BKK. Az újonnan épült vonalszakaszt várhatóan 2015 februárjában adják át. Az ennek közvetlen folytatásaként (Fehérvári út–Etele út–Kelenföld vasútállomás) tervezett szakasz továbbra is előkészítés alatt van, jelenleg az elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján zajlik az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése.

A BKK állítása szerint a fejlesztéssel Észak- és Dél-Buda között egy akadálymentes, korszerű és kényelmes járművekkel ellátott körirányú villamosvonal jön létre, amely érinti a nagy forgalmú Volán-pályaudvarokat és több vasútállomást, új, átszállásmentes kapcsolatot biztosítva Újbuda és Pest között. A villamosról át lehet majd szállni a legfontosabb járatokra, beleértve az összes metró- és a legtöbb hévvonalat, nagymértékben javulnak általa Dél-Buda és Dél-Pest közlekedési kapcsolatai, és mindez elősegíti a XI. kerület közterület-felújítási terveit és a lakótelepek megújítását – írja a közlemény.

Újbuda