Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Faültetések Újbudán 2021-ben

Újbuda   |   2021, december 21 - 16:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

2021-ben összesen 458 új fával gazdagodott a kerület. Újbuda igyekszik olyan helyekre ültetni, ahonnan erre lakossági kérés érkezik, és folyamatos az együttműködés több civil szervezettel is, amelyek nagy szerepet vállalnak a kerület zöldítésében. Nekik az önkormányzat a fák helyének kijelölésében és az utógondozásában segít.

Miért ősszel és télen ültetünk?

Egy mondás szerint a faültetés legjobb időpontja tíz évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van. Sokszor kérdezik, hogy szabad-e ilyenkor még fát ültetni? A facsemetéket vegetációs időn túl érdemes a helyükre tenni. A fákat ősszel, lombhullástól fagyokig, illetve tavasszal olvadástól rügyfakadásig. A faültetés általánosan legalkalmasabb időpontja az ősz, mert ekkor a téli ülepedés, a fagy aprózza a talajt és ebben a gyökerek jobban tudnak majd fejlődni tavasszal. A téli csapadékos időszakban a talaj nedvességtartalma is optimálisabb, nem szárad ki a friss ültetés. Nincsenek már a növényen sérülékeny részek, levelek, virágok, termés. Az ültetések ősszel egészen a talajmenti fagyok idejéig végezhetők. Fontos az is, hogy a faültetés mindig megfontolt tervezés alapján történjen. Meg kell tervezni a fajtát, a várható méreteivel kalkulálva a föld alatt és a föld felett is. Figyelembe kell venni fa víz-, talajigényét, illetve a környező növényeket is.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai Sportos Nap  

Számos szabadtéri, illetve belső helyszínre szervezett nyílt sportnapot Újbuda Önkormányzata május első szombatján. A május 6-i magyar sport napjához kapcsolódó rendezvény elsődleges célja a kerület sport­életének élénkítése volt, de a sportklubok, edzőtermek és sportlétesítmények megismerésére is lehetőséget teremtett.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.