Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Ezek a leggyakrabban hamísított bankjegyek

Újbuda   |   2018, július 25 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Nemzeti Bank még 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek cseréjét. A megújult bankjegyek biztonsági elemei így ma már jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen, mégis akadnak olyanok, akik továbbra is próbálkoznak. Kiderült, melyik címlet sokszorosítják illegálisan a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel.

A jegybank első körben a 10 000, aztán a 20 000 forintos címleteket újította meg, majd ezt követte 2017. március elsején a 2 000 és 5 000 forintos bankjegyek cseréje, tavaly augusztustól az 1000-es, most pedig az 500-as van soron. Az új bankjegyekről azt kell tudni, hogy egyre biztonságosabbak, azaz több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága miatt már sokkal nehezebb őket hamisítani.

Egymillió darab forgalomban lévő bankjegyre mindössze 1,5 darab hamisítvány jut. 2018 első félévében alig több, mint 300 db hamis forintbankjegyet vizsgáltak a jegybank szakértői, ami nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten jónak számít - tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Osztályától. Ahogy látszik, az előző években is folyamatos csökkenés tapasztalható.

A csekély mennyiségben előforduló forint hamisítványok többsége (több mint 80 százaléka) a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és 20 000 forintos bankjegyek közül került ki, ám míg 2016-ban, a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták illegálisan. Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemző.

Az új forint bankjegyeket minden felhasználói kör megbízhatóan ellenőrizheti. A lakosságot segítik azok a biztonsági elemek, melyeket segédeszköz használata nélkül tapintással, a bankjegy mozgatásával vagy fényfelé tartásával is könnyen ellenőrizhetünk. A nagyobb mennyiségű készpénzt kezelő pénztárosok számára UV-A/C lámpákkal ellenőrizhető, fluoreszkáló motívumok nyújtanak további segítséget.

Amennyiben úgy véljük, hogy vásárlásaink során hamisgyanús bankjegyet kapunk, a legfontosabb, hogy azt ne próbáljuk meg továbbadni, mert azzal magunk is bűncselekményt követünk el. Helyette inkább keressük fel a legközelebbi hitelintézet fiókját vagy postafiókot, és kérjük a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Amennyiben ez ott nem állapítható meg, úgy jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet a hamisgyanús bankjeggyel együtt továbbítanak az MNB-be szakértői vizsgálatra. Ha a bankjegy a vizsgálat során valódinak bizonyul, úgy tulajdonosa megkapja az ellenértékét, a hamisnak bizonyuló bankjegyért azonban nem jár térítés.

A bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos címlet is, ezzel pedig végéhez közeledik a bankjegycsere program. A felkészítési időszak lezárását követően, 2019. február 1-től fizethetünk majd az új 500 forintos címletekkel. A mostani, régi címleteket 2019. október 31-ig használhatjuk majd, ezt követően az MNB bevonja azokat.

forrás: penzcentrum.hu