Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválja a hétvégén a Kopaszi-gáton

Újbuda   |   2017, augusztus 18 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

50 ország mintegy 1500 versenyzője, hat szakág képviselői szórakoztatják a közönséget akrobatikus mutatványokkal az ingyenesen látogatható eseményen. Az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválján (FISE) amatőr kategóriában tudásszinttől függetlenül bárki elindulhat.

Olivier Pascal, a jogtulajdonos fejlesztési igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a péntektől vasárnapig a Kopaszi-gátnál sorra kerülő rendezvény a második állomás az extrémsportok idei versenysorozatában.

Másfél éves előkészítő munka után hoztuk el a versenyünket erre az egyedülálló helyszínre, ahol nyílt rendszerben bárki megmutatja képességeit. Az indulók Budapesten összesen hat szakágban - szabadstílusú BMX park és flatland, wakeszörf, wakeboard, szabadstílusú görkorcsolya park és gördeszka kiesős verseny - mérhetik össze tudásukat - fogalmazott a fejlesztési igazgató.

Bart de Jong, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabadstílusú BMX szakreferense kiemelte, hogy a szabadstílusú BMX park szakág felkerült a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia és a 2020-as tokiói ötkarikás játékok műsorára is.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy "ez a látványos show most debütál Magyarországon". Emlékeztetett arra, hogy a kormány célja, hogy minél több rangos nemzetközi sporteseményt hozzon Magyarországra, s ezek száma idén már meghaladta a százat.

A hétvégi extrémsport fesztiválra több mint 50 ország mintegy 1500 versenyzője érkezett Budapestre. Szeretnénk minél több fiatalt bevonni, ezért amatőr kategóriában tudásszinttől függetlenül bárki elindulhat a versenyeken - emelte ki Johan Berthonneau, a FISE sportigazgatója sportigazgató, aki szerint a kilátogató nézők elképesztő akrobatikus mutatványokat láthatnak majd a három nap során.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény a kormány kiemelt támogatásával valósul meg. A sportvezető szerint a magyar kerékpársport legnagyobb kérdése jelenleg az, hogyan tudnak minél több fiatalt megszólítani, s ebből a szempontból az extrémsport fesztiválnak óriási jelentősége van.

A FISE versenysorozatának még két állomása lesz az idén, az egyik szeptemberben a kanadai Edmontonban, majd november elején a kínai Csengtuban.

A hétvége programjai:

http://fise.fr/en/fise-world-series-2017/fise-world-budapest-2017/program

A FISE (Festival International des Sports Extrêmes) első rendezvényét az extrém sportok fesztiváljaként 1997-ben száz versenyzővel, közel 35 ezer nézővel rendezték meg Montpellier-ben. Az évek során egyre több sportágat vontak be a versenybe, 2008-ra ötnapos fesztivállá nőtte ki magát a francia városban. A több kontinensre is kiterjedő világkupa turné 2014-ben indult, tavaly már több mint egy millióan követték élőben a FWS eseményeit.

MTI/Újbuda