Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Évtizedes rekord a lakásépítésekben

Újbuda   |   2020, február 25 - 11:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tíz év alatt 2019-ben adták át a legtöbb lakást Magyarországon, összesen 21 127 darabot. A növekedést az állami támogatások és a kedvezményes lakásépítési áfa eredménye. Az ingatlan.com adatai szerint az eladási céllal épülő új lakások kínálatában visszaesés várható.

Összesen 21 127 lakás épült tavaly, az egy évvel korábbinál 20 százalékkal több. Ez az eredmény évtizedes csúcsot jelent, ennél több lakást legutóbb 2009-ben adtak át Magyarországon. A tavaly elkészült lakóingatlanok 41 százalékát az érintettek maguknak építették, az eladásra szánt lakások részesedése 57 százalékos volt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: az új lakások piacát az elmúlt években felpörgető kedvezményes lakásépítési áfa a múlt év végéig volt érvényben, ezért 2019-re időzítették a legtöbb eladásra épített lakás átadását. A lakásépítések fejlődését az állami lakástámogatások is segítették.

A tavalyi csúcs után visszaesés várható, szűkülhet az eladásra szánt új lakások kínálata. 2021-ben és 2022-ben már csak harmad-, negyedannyi új lakás kerülhet eladósorba, mint 2018-ban vagy 2019-ben. - Új lakásokra továbbra is van kereslet. Adataink szerint idén februárban 5 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest a kereslet, 2018 második hónapjához képest pedig 50 százalékos növekedés látható - mondta a szakember.

Balogh László szerint van a saját használatra épített lakóingatlanok szegmensében még van tartalék az ingatlanpiacon. Itt elsősorban a családi házakról van szó, ezekhez pedig az családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ad segítséget. - Ez a trend abból látszik, hogy az egylakásos lakóingatlanokra kiadott építési engedélyek száma a múlt évben meghaladta a 11 ezret, ami 8 százalékos emelkedést jelent éves szinten, miközben a lakóingatlanokra tavaly kiadott engedélyek száma 4 százalékkal 35 123-ra csökkent. A csoknak pedig nagy szerepe van a saját célra épülő lakóingatlanoknál, ugyanis az új lakásokhoz igényelt támogatások közül az építkezések vannak fölényben a vásárlással szemben, arányuk az elmúlt években mindig 50 százalék felett volt.