Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Európa bajnok lett a magyar gombfoci válogatott

Újbuda   |   2014, április 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Megvédte bajnoki címét a magyar csapat a Szektorlabda Európa-bajnokságon Budafokon. A köznyelvben gombfocinak nevezett magyar eredetű sportágban 1994 óta rendeznek világversenyeket, azóta a magyar csapat minden Eb-t és világbajnokságot megnyert.

Budafokon rendezték a szektorlabda, közismertebb nevén a gombfoci Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott címvédőként szerepelt. A magyar eredetű sportágban 1994 óta rendeznek világversenyeket, azóta a magyar csapat minden Eb-t és világbajnokságot megnyert. A verseny papírforma szerint alakult, ezúttal is a magyar gombfocisok állhattak a dobogó tetejére.

A szektorlabda egy közkedvelt magyar népi játéknak, a gombfocinak a szellemi-ügyességi sportváltozata. A játék egykor a futball mintájára született és az 50-es években élte a fénykorát, amikor még a magyar foci a csúcson volt. - A gombfoci hozzátartozik a magyar kultúrához, ezért külön öröm, hogy Budafok-Tétény lehet a házigazdája – mondta Szabolcs Attila, budafoki polgármester, majd a Klauzál Gábor Művelődési Központban megrendezett bajnokságon elvégezte a kezdő pöckölést. – Egykor mi is lelkesen gyűjtöttük a télikabát gombokat, összeragasztottuk, formára reszeltük és csiszoltuk azokat, így alakult ki a 11 fős csapat. Akkoriban minden srác a legendás Aranycsapat bábuival akart játszani - emlékezett gyermekkori élményeire a polgármester.

Horváth Imre, a Magyar Szektorlabda Szövetség menedzser igazgatója szerint azóta sokat változott a világ. – Ma olyan nagy a választási lehetőség a játékok között, hogy a gombfoci már labdába sem rúghat – jegyezte meg viccesen a sportvezető. Elmondta, hogy a nemzetközi szabályok szerint külön erre a célra gyártott speciális asztalokat használnak, melyeknek egyenletes csúszásúaknak kell lenniük. A játékosok a bábukat kézzel, de többnyire nyomópálcával mozgatják, amely erősebb és pontosabb lövésekre ad lehetőséget.

A magyarok nyerési esélye már a bajnokság elején is nagy volt, hiszen világviszonylatban is páratlan sorozatot tudhat magáénak a hazai szektorlabda válogatott. A csapat ezúttal sem okozott csalódást mert megnyerte a bajnoki kupát, új diadalával pedig 20 éves veretlenséget mondhat magáénak.

T.D. - ÚjbudaTV