Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Erősíteni fogjuk az újbudaiak hangját a Parlamentben

Újbuda   |   2022, április 11 - 12:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Interjú Orosz Annával, a budapesti 2. választókerület megválasztott országgyűlési képviselőjével

• Örül?
Nem felhőtlenül egy ilyen országos eredmény után, de természetesen nagyon örülök, és megtisztelő az a bizalom, amiben az újbudaiak részesítettek azzal, hogy az országgyű­lési képviselőjük lehetek.


• Egy kerületi alpolgármester nagyon sok gyakorlati ügyben elmondhatja a véleményét, hatása lehet a dolgokra. Egy ellenzéki parlamenti képviselő néha interpellálhat, és rendelhet egy roppanós bécsi virslit a büfében...
Nyilvánvaló, hogy az ellenzéki munkának nem a hagyományos parlamenti kereteken belül kell mostantól folynia. Idő kell ahhoz, hogy elemezzük, mi történt. De az biztos, hogy nem parlamenti interpellációkon keresztül fogunk eredményeket elérni, hanem kőkemény, rendszerellenes politizálással. Én ugyanolyan lelkiismeretességgel fogom képviselni az újbudai ügyeket és az újbudaiakat, mint eddig. Tehát csak azért, mert most már országgyű­lési képviselő leszek, ugyanúgy fontos marad számomra minden itteni ügy. Legyen az egy zebra, vagy éppen egy nagy beépítés valahol a Duna-parton.


• Sokszor láttuk részt venni alpolgármesterként például a kerület túlépítése elleni küzdelemben, környezetvédelmi ügyekben és a többi. Hol ért el eredményeket, hol nem, de ez a lehetőség most elszáll.
Dehogy szállt el! Ezeket az eredményeket is a nyilvánosság erejével értük el. És azáltal, hogy mostantól Újbudának nem Fidesz–KDNP-s képviselője van, hanem ellenzéki, még több megszólalási lehetőségünk lesz. A Buda Gardens esetében vagy a „szabadstrand” ügyében is a nyilvánosság segítségével tudtunk jobb megállapodásokat kötni.


• Egyre több elemző mondja, sőt, most már a budapesti főpolgármester is, hogy a Fidesz következő ellensége a budapesti önkormányzatiság lehet.
Ez eddig is így volt. Eddig is az ellenzék által vezetett önkormányzatokat büntette a Fidesz, akár jogkörök, akár források elvonásával. Biztos vagyok benne, hogy ez folytatódni fog. Mi több, a Fidesz valószínűleg kettőzött erővel fogja az ellenzék ellehetetlenítését folytatni. Mindenre és a legrosszabbra is fel kell készülnünk ebben a következő négyéves időszakban. Nagyon nehéz lesz. De mindent el fogok követni a parlamentben és azon kívül is, hogy kiálljak Újbudáért, az újbudaiak érdekeiért.


• Le kell mondania az alpolgármesterségről, sőt, a kerületi képviselőségéről is. Mi lesz az újbudai többséggel?
Egyrészt a többséget nem érinti, másrészt bízom az ellenzéki győzelemben az időközi választáson. Ahogy ’19-ben és most áprilisban, újra nyerni fogunk.

• Az újbudai koalíciós pártok közösen jelölnek?
Még tárgyalunk, mi legyen. Csak napok teltek el az országgyűlési választás óta.


• Vissza az országos politikához. Párttársa, Hadházy Ákos azt mondta, hogy ebben a parlamenti munkában nem érdemes ilyen formában részt venni, az ellenállásnak valami másfajta módját kell kidolgozni, ahogy erről már ön is beszélt az előbb. Ha jól értettem, Hadházy akár még a parlamenti bojkott lehetőségét is fölvetette.
Az biztos, hogy a hagyományos parlamenti politizálás zsák­utca, és nem vezet sehova ebben az autoriter rezsimben. Ezt mutatja a mostani választás eredménye, az ellenzék súlyos kudarca is. Meg kell találni annak a módját, hogyan fogjuk a parlamentet mint eszközt arra fölhasználni, hogy ezt a rezsimet lebontsuk. Szerintem vannak erre jó példák. Például az, amit Hadházy Ákos tett, aki az igazi eredményeit nem a parlamentben érte el. Az, hogy ne üljünk be egyáltalán a parlamentbe, nem került szóba, mert például itt, Újbudán akkor új választásokat kellene kiírni. Az emberek április 3-án éppen azért szavaztak rám, hogy a parlamentben képviseljem őket. Nem hagyhatom cserben az újbudaiakat!


• Csakhogy a parlamentben dolgozva legitimál egy olyan rendszert, amelyik már régen nem parlamenti demokrácia.
Szerintem igen sok eszköz áll az ellenzék rendelkezésére, hogy megmutassa, nem olvad bele, nem lesz statiszta abban a színjátékban, hogy itt demokratikus parlamentarizmus működne.


• Konkrétan Újbudán milyen ügyekben kell annak veszélyétől tartani, hogy nem nagyon akad ellensúlya a rendszernek?
Három fontos ügyet mondok rögtön, amiket az egész kampány alatt is képviseltem. Az egyik a Kertészeti Egyetem arborétumának az ügye. Évek óta nem tudják azt cáfolni, hogy kiköltöztetnék az egyetem kampuszát Gödöllőre, és a mai arborétum területén valami szokásos fideszes beruházás jönne létre, magánklinika, szálloda, ilyesmi. A másik, az az úgynevezett kiemelt kormányzati beruházások ügye. Csak az elmúlt másfél hónapban több mint tíz rozsdaövezet-beruházásról értesítették az önkormányzatot. Ez azt jelenti, hogy a helyi építési szabályzatokat teljesen figyelmen kívül lehet hagyni. Gyakorlatilag azt tesznek ezeken a területeken, amit csak akarnak. Biztos vagyok benne, hogy további értékes területeket fognak kiemelni a szabályozás hatálya alól. A harmadik pedig a déli körvasút kibővítése. Ahol, ha lehet, még kevésbé fogják a civilek, az ott élők, a természetvédők hangját meghallani, hogy ne vágjanak ki ezer fát, és ne tegyék élhetetlenné a Hamzsabégi út környékét egy olyan beruházásért, amely ráadásul hosszú távon nem is oldja meg azt a problémát, amelyet hivatott lenne megoldani. Mindhárom ügyben fel fogjuk erősíteni az újbudaiak hangját a parlamentben is! És nem hagyjuk szó nélkül, hogy az itt élő emberek kárára döntsön a hatalom.

Címkék: