Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Érettségi - több mint 74 ezer diák vizsgázik történelemből

Újbuda   |   2018, május 9 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint 74 ezer diák ad számot tudásáról közép- és emelt szinten a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsgákon - közölte az Oktatási Hivatal.

A hivatal összegzése szerint középszinten 1266 helyszínen 68 821 tanuló, emelt szinten 115 helyszínen 5811 diák tesz érettségi vizsgát. (Történelem vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven 1794 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol vagy szlovák nyelven 103 diák érettségizik.)
A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.
Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.
A feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz vizsgázónként a középiskolai történelmi atlasz (az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelematlaszok). Erről a segédeszközről minden diák maga gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként szükséges legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.
A történelem emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges - kifejtendő - feladatokból. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.
Az írásbeli feladatsort - ahogy középszinten is - 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.
Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

MTI