Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Erdőápolás Kamaraerdőn

Újbuda   |   2018, január 31 - 13:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdőápolási munkákat végez 2018-ban Újbuda területén, emellett közérdekű tudnivalókra is felhívják a figyelmet.

Idén a Kamaraerdő területén, a Nagyréttől délre és a Vadász-hegy környéki erdőrészletekben végeznek erdőápolási munkákat a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai – tájékoztatta az önkormányzatot a társaság. Ezeken a fiatal erdőrészleteken az erdő megfelelő fejlődése érdekében szükséges a nevelő vágás. Az egészséges, életerős fák növekedését azzal tudják segíteni, hogy eltávolítják az azt akadályozó fákat.

Az erdő déli részén növedékfokozó gyérítést végeznek: ez olyan nevelő vágást jelent, amelyet a középkorú és idősebb, tehát érett állományokban hajtanak végre azért, hogy elősegítsék a fák vastagsági növekedését. (Az érintett területek határát a mellékelt térképen zöld színnel emeltük ki.)

A növekvő fáknak nagyobb térre van szükségük, eltérő adottságaik miatt pedig különböző méretűek lehetnek, miközben egymással versenyeznek a fényért, a vízért és a tápanyagokért. Ebbe a folyamatba szakértelemmel kell beavatkozni, hogy a legjobb összetételű és adottságú erdő alakulhasson ki. (További információk a www.parkerdo.hu honlapon.)

Az erdőkkel határos felhagyott kertek – ahol a kerítések nem megfelelőek, és bozótosok alakulhatnak ki – vonzó környezetet jelentenek a vadállatoknak. A lerakott zöldhulladék is táplálékul szolgál a vaddisznóknak, így erősíti az állatok megtelepedését, állandó jelenlétét belterületen. Az elhagyott bozótos telkek egyaránt kínálnak nekik búvóhelyet és táplálékforrást, ezért vissza se térnek a külterületi erdőkbe. A témával kapcsolatban részletes tájékoztató itt található.

Ha olyan rókát vagy egyéb vadállatot látnak, amelyik hagyja magát néhány lépésre megközelíteni – vagy éppen ellenkezőleg, támadó magatartást tanúsít –, esetleg megtalálják egy róka vagy más vadállat tetemét, akkor a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságon, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) zöld +36 80 263 244 telefonszámán keresztül tehetnek bejelentést.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.