Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Épülő és megújuló közutak

Újbuda   |   2019, augusztus 14 - 12:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Madárhegy és Hosszúrét a kerület legintenzívebb beépítés alatt álló városrésze. Az úthálózat itt túlnyomórészt földutakból áll, amelyek nem alkalmasak a megfelelő közlekedésre, karbantartásuk aránytalanul sokba kerül. A területen az önkormányzat egymilliárd forintos állami támogatás és jelentős saját forrás bevonásával nagyszabású fejlesztésbe kezdett.

Ennek részeként most a közúti úthálózat számottevő hányadát szilárd burkolattal látják el, ehhez kapcsolódóan kiépítik a közvilágítást, valamint megoldják a csapadékvíz elvezetését is. Aszfaltburkolatú utakat egyébként csak olyan helyszíneken lehet létesíteni, ahol a műszaki feltételek adottak.
A beruházás során több mint négy kilométernyi útpályán javulnak jelentős mértékben a közlekedés feltételei. Szilárd burkolatot kap a Madárhegyi út egy szakasza, a Rupphegyi út a Törökbálinti útig, a Kányakapu utca, a Gyimesbükk utca, a Zsázsa utca, a Vásárfia utca, a Csonttollú utca, a Keltike utca egy szakasza, a Rozsdafarkú utca, a Rózsaszőlő utca, a Hosszúréti utca, a Szőlőlugas utca, a Bordézsma utca, a Libella köz, a Rétkerülő utca hiányzó szakasza, a Guruló köz, valamint a Lépés utca és Söjtör utca.
Újbuda közúti úthálózata összesen több mint 200 kilométer burkolt utat foglal magába. Tekintettel arra is, hogy a kerület a fővárosi közlekedés szempontjából az egyik legjobban leterhelt része, ezeket folyamatosan karban kell tartani. A kátyúzással gazdaságosan már nem javítható útpályák új aszfaltszőnyeget kapnak, így azok teherbírása és a felületek élettartama is megnő. A burkolatrekonstrukció során a felső kopóréteg marása és a szükség szerinti burkolatalap-javítás után kerül sor az új, egybefüggő aszfaltréteg terítésére. Természetesen a szegélyek korrekcióját, valamint a közműszerelvények szintbe emelését is elvégzik a kivitelezők.
Idén eddig tizenegy újbudai közterület egyes részein zajlottak vagy zajlanak ilyen munkálatok. Megújult a Kondorosi út, a Karcag utca és a Thallóczy utca. Jelenleg felújítás folyik a Brassó utcában, a Tas vezér utcában, a Bertalan Lajos utcában, valamint a Lágymányosi úton, és az arra járók munkagépekkel találkozhatnak a Rodostó utcában, az Előpatak utca, a Háromszék utca és a Dayka Gábor utca egyes szakaszain is.
Az elmúlt évben az Alsóhegy utcában, a Fegyvernek utca szervizútján, a Hajtás utcában, a Hermánd utcában, a Ménesi úton, a Somlói úton, a Hauszmann Alajos utcában, a Köbölkút utcában, a Gulyás utcában, az Oltvány utcában, az Eper utcában, a Fegyvernek utcában és az Igmándi utcában végzett el útjavítási munkálatokat az önkormányzat.
(Újbuda)