Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Építészeti múltidézés Albertfalván

Újbuda   |   2015, október 2 - 14:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Albertfalva építészete tegnap és napjainkban címmel rendeztek kiállítást az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjetemény épületében szeptember 24-én. A tárlat törzsanyagát Beleznay Andor fotógyűjteménye adja.

Az egykori Albertfalvi Helytörténeti Múzeumban látható kiállítás anyaga a ’70-es évek elejéig nyúl vissza, amikor döntöttek Albertfalva főutcájának lebontását. Száznegyven tablón kettőszáznyolcvan fénykép veti össze a múltat az újjáépítés utáni állapottal. A barna árnyalatú szépia fotók az 1973 előtti időket idézik fel, a színes képek a házak, utcák jelenlegi arcát mutatják.

Beleznay Andor több, mint ötven éve került Albertfalvára és lett 1964-ben a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Időközben megkezdődött a főutca lebontása és helyére egymás után épültek a hatalmas lakótelepi házak. Az iskola alapításának 150. évfordulója adta az alkalmat a régi ereklyék, emlékek összegyűjtésére. Ez adta a későbbi 1980-ban megnyílt Helytörténeti Múzeum alapját és a jelenlegi kiállítás anyagát is. Beleznay Andor nyugdíjazása után lett a múzeum igazgatója és őrzi azóta is a régi Albertfalva emlékeit.

A kiállítás megnyitóján adományozó levelet kaptak azok, akik segítették a múzeum létrejöttét és fennmaradását. A tárlat december 31-ig látogatható kedden, csütörtökön és szombaton 14-18 óra között.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.