Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Építési szabályozás a kertvárosi területekért

Újbuda   |   2020, július 7 - 16:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Készül a Kelenvölgy, Péterhegy és Albertfalva kertvárosi területeire vonatkozó építési szabályzat tervezete.

Hamarosan felkerül az ujbuda.hu honlapra a Kelenvölgy, Péterhegy és Albertfalva kertvárosi területeire vonatkozó építési szabályzat tervezete. A dokumentum lakossági fórum témája is lesz, de a publikálást követően észrevételeket, javaslatokat vár az önkormányzat. A tervezet várhatóan még idén a képviselő-testület elé kerül, elfogadásával oldható fel a Kelenvölgy területére 2019. júniusban elrendelt változtatási tilalom.

Az építési szabályzat legfontosabb eleme, hogy megőrizze Kelenvölgy meglévő beépítési arculatát és gátat vessen annak a folyamatnak, hogy ingatlanfejlesztők nagy számban vásároljanak fel területeket és a meglévő, kialakult karakterhez nem illeszkedő, több lakásos lakóépületet építsenek. Fontos a térség zöldfelületeinek megőrzése is, ezért a telkeken az építési helyet úgy határozza meg, hogy a telek hátsó részében ne törje meg épület az összefüggő zöldfelületet.

A városvezetés bízik abban, hogy az új szabályzat a kerületiek érdekeit szolgálja.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.