Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Emléktáblát avattak Placid atya otthonánál

Újbuda   |   2017, június 19 - 10:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Márványtáblát helyezett el a Bartók Béla út 76. számú lakóház falán Újbuda Önkormányzata, a Pannonhalmi Bencés Kongregáció és a Ciszterci Rend Olofsson Károly pappá szentelésének 78. évfordulóján, június 18-án. Placid atya ide tért vissza a Gulágról, itt élte életét édesanyjával.

A sokak által szeretett, szuggesztív beszédeiről, vidámságáról, karizmatikusságáról híres Placid atya fél éve halt meg. Hívei közül sokan elmentek az emléktábla felszentelésére, jelen voltak a kerület vezetői, képviselői is, köztük Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Molnár László alpolgármester, valamint Gyorgyevics Miklós, Újbuda egyházügyi tanácsnoka is, aki beszédet is mondott a ceremónia előtt. Megemlékezett az atya életéről, örök példaként említve jókedvét, erejét, kitartását és az isteni gondviselésben bízó hitét.

Az egybegyűlteket Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát levélben üdvözölte, megköszönve a hívek, a rendtársak és az önkormányzat hatékonyságát, hogy a közelmúltban elhunyt Placid atya emlékét már emléktábla is őrizheti a Bartók Béla úton.

A felszentelés és koszorúzás előtt Virághalmy Judit színművész emlékezett meg Placid atyáról, idézve a hívekhez intézett utolsó szavait, jókívánságait.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.