Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Emléktáblát avattak a Szent Imre kórháznál

Újbuda   |   2014, október 20 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új, 1956-os emléktáblát avattak a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház udvarán. Az 56-os Szövetség tábláján név szerint említik azokat az orvosokat, nővéreket és kórházi segítőket, akik hősi helytállásról tettek tanúságot.

A Szent Imre Kórházban 23 éve rendszeresen megemlékeznek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az akkori kórházi elődökről az intézmény udvarán található emlékhelyen, amelyet idén újítottak fel. - Az új emléktáblán olvasható névsor a időmúlás miatt már nem lehetett teljes - közölte Péteri Miklós főorvos, a kórház szaktanácsadója, aki szerint minden évben hangsúlyozni kell az 1956-os forradalom világtörténelmi jelentőségét, Magyarország szabadsága és nemzeti függetlenségének visszanyerésében játszott szerepét.
Emléktáblát avattak a Szent Imre kórháznál
Az emléktáblát Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök és Bedros J. Róbert főigazgató főorvos leplezte le. Megkoszorúzta még Mészáros János az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke, Zsinka András a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere, Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármester, Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, valamint Fazekas János, az 56-os Szövetség országos elnöke.

A koszorúzást követően az Aesculap Akadémián ünnepi megemlékezést tartottak, ahol Boross Péter mondott beszédet. Kijelentette: 1956-ban a magyar nemzet képtelen volt elfojtani magában azt a reakciót, amit a legkisebb lehetőség számára biztosított a borzalmas évek után. Boross Péter szerint ritkán történik meg megszállt országban, hogy félretéve minden józan megfontolást, a szabadságvágy ilyen erővel robbanjon ki.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.