Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Emléktábla hirdeti az egykori BEAC-stadiont

Újbuda   |   2018, május 8 - 18:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) megalapításának 120. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a klub egykori Mező utcai stadionjának helyén, az Allee bevásárlóközpont parkjában.

A volt Mező utcai BEAC-stadion helyén, a Váli utcai parkban állított emléket az egykori pályának a BEAC, az EMMI, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint Újbuda Önkormányzata és az Allee Bevásárlóközpont. Az eseményre a Magyar Sport Napja és a BEAC-120 emlékév alkalmából került sor május 8-án.

- A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 1898. november 5-én alakult meg báró Eötvös Loránd elnökletével a Budapesti Tudományegyetem (mai ELTE) sportegyesületeként. Három év múlva, 1901 szeptemberében a főváros támogatásával nyitotta meg versenypályáját Lágymányoson, a mai Allee bevásárlóközpont helyén – elevenítette fel a múltat Hamar Imre, a BEAC elnöke, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese.

- Az I. világháború után 1922 őszére fejeződött be a közel 5 millió koronából megvalósuló felújítás, amelynek eredményeként egy korszerű, 12 ezer fős lelátóval rendelkező BEAC-sportpályát avattak fel. - 1932-ben 615 öltözőszekrényt, 27 mosdót és fürdőt, valamint központi fűtést is kapott a létesítmény - emlékeztetett Sárfalvi Péter, nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Lapunknak elmondta, hogy az ilyen beruházások – amelyeket a kormányzati politika most is támogat – elősegíti a lakosság mozgás iránti szeretetét. Szerinte a mai Újbuda országos példát mutat sportéletével, kevés helyen van annyi park, futókör és szabadtéri fitnesz pálya mint a XI. kerületben.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke emlékeztetett, a harmincas években a legnagyobb szabású beruházás a BEAC sportpályán folyt, a 380 ezer pengőbe kerülő újjáépítés és korszerűsítés után 1935-ben megnyithatták a már valóban európai szintű BEAC sportkomplexumot. A 12 ezer ember befogadására alkalmas stadion felújítása Misley Sándor építész, a BEAC korábbi vívójának tervei alapján valósult meg. Az atlétika- és labdarúgópálya mellett korszerű teniszpályákat is kialakítottak a Fehérvári út mentén.

Az 1960-as évek közepén a BEAC második fénykorát élte. A pályára hallgatók és oktatók egyaránt szívesen jártak. Az első emeleti kicsiny étterem szinte tanári klubbá alakult. Ma már szinte elképzelhetetlenek azok az ismeretségek, barátságok, amelyek akkor kötődtek természettudományi-, bölcsész- és jogászoktatók között. - Olyan kiválóságok edzettek itt, mint a BEAC olimpiai bajnoka, a gerelyhajító Németh Angéla, az egyetlen magyar egyéni Grand Slam győztes Asbóth József, a kosárlabdában és atlétikában is nagy sikereket elért Bácsalmási Péter, a sokszoros magyar bajnok futók, mint Gyulai István, Mihályfi László, Hajdú Lajos, Spánik Ágoston, az olimpiai 5. magasugró Szepesi Ádám, vagy az olimpiai 4. síkfutó Szabóné Nagy Zsuzsa de kijártak ide szurkolni még a BEAC vívói is, mint Dömölky Lídia – emlékeztetett Kulcsár Krisztián.

A BEAC focicsapata a 20-as években az NB1-ben is szerepelt. Ekkoriban több válogatott játékos is játszott a csapatban; Pluhár István, Stofián János és Pesovnik László, de nem szabad megfeledkezni arról a sok ezer sportolóról, akiknek életük szerves része lett a BEAC pálya. Érdeklődésünkre Simon Gábor, a BEAC ügyvezetője elmondta, az ELTE 1973-ban kapta meg a hivatalos értesítést arról, hogy a sportlétesítményeket lebontják, mert a helyükön kívánják felépíteni a budai Skála-áruházat. A Bogdánfy útra tervezett sporttelep 1977-re készült el, amely máig otthont ad a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubnak. A kerületben tapasztalható sportpolitika, a BEAC sikertörténete és a kormányzati háttér is reményt keltő, hiszen a BEAC hosszú távú elképzeléseiben a kor követelményeinek megfelelő, hasonló nézőszámú sportlétesítmény szerepel.

Az egykori lágymányosi sportpályára emlékező ünnepség látványos akrobatikai bemutatóval kezdődött, majd a beszédek után ünnepélyes keretek között leleplezték a BEAC emléktábláját, ahol Újbuda polgármestere koszorút helyezett el. Hoffmann Tamás hangsúlyozta: az egyesületi és kerületi sportélet, valamint a lakosság sport és mozgás iránti, egyre élénkülő szeretete a TAO-támogatásoknak is köszönhető. Példaként említette a támogatásokból megvalósult iskolai sportberuházásokat, valamint a Hauszmann Aladár utcai sportközpont és a Nyéki Imre Uszoda felújítását.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.