Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Emléktábla hirdeti az 50 éves panelházat az Etele úton

Újbuda   |   2016, szeptember 26 - 09:36Nyomtatóbarát változatSend by email

Emléktáblát avattak Magyarország első nem kísérleti jelleggel épült panelházánál, amelynek alapkövét 51 éve tették le. Az Etele úti épülettömb idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Az Etele út 15-25. számú tömb alapkövét 1965. július 1-jén tették le, a "Lakónyilvántartó könyvet" 1966 novemberében nyitotta meg az akkori házmester, Kulanda Istvánné. Az épületben ekkor még minden lakás bérlakás volt, melyeket  a rendszerváltás után - a házmesteri, azaz gondnoki lakás kivételével - megvásároltak, majd sorra átalakítottak a lakók. A lépcsőházakat először 1986-87-ben újították fel 15 millió forintért, majd az épületet 2012-13-ban - a panelprogram keretében - a West-Bau H. Kft. és alvállalkozói is renoválták 320 millió forint értékben. (A költségek 44 százalékát az állam, 56 százalékát a lakók fizették.)

A panelház várható élettartamát építésekor 50 évre becsülték, ám a 2005-ben kiadott "Panelépület-felújítási ABC”-ben már 80-100 évre korrigálták azt. A Budapesti 1. számú Házgyár L-110-es paneljaiból épült, 180 lakásos lakóépületet a 43. számú Állami Építőipari Vállalat kivitelezte. Magyarország első, nem kísérleti jelleggel épült panelháza ötven éve áll az Etele úton. - Az épületről már bebizonyosodott, hogy élhető, jól lakható – mesélte a fél évszázados megemlékezés alkalmával elhelyezett emléktábla avatásakor az egyik legidősebb lakó, Bartha László. A nagyváradi születésű, 99 éves Laci bácsi 1966 decemberétől él ott, az épülethez számos barátság, kedves történet, emlék köti. - Az első lakók 1966. szeptember végétől kezdtek beköltözni – mondta Csernus László, önkormányzati képviselő. Elsőként a Gerencsér család foglalta el otthonát, méghozzá saját felelősségre, mivel az épületből hiányoztak a korlátok. A fiatal pár addig járta a házat, míg a nyolcadik emeleten talált egy nyitott lakást. Gerencsérék azóta is ott élnek, az akkor orvosi szakvizsga előtt álló fiatalasszony még az üres lakásban kezdett a tanuláshoz.

A ház neves lakója volt Nagy Imre özvegye Égető Mária a 21-es lépcsőház földszintjén. A legenda szerint 1968-ban Kádár János MSZMP főtitkár látogatást tett az épületben, melyet az özvegy lakásában várt végig. A lakótömbben élt még Újvári László műugró Európa bajnok, valamint Szombathy Gyula és Gergely Róbert színész is, továbbá Fülep Ferenc archeológus, muzeológus, régész, a Nemzeti Múzeum egykori főigazgatója, akinek emlékét mostantól tábla is hirdeti. Az avatón a lakókon kívül megjelent a család, a Magyar Nemzeti Múzeum néhány munkatársa, Visy Zsolt miniszteri biztos, valamint Nagyné Antal Anikó és Csernus László önkormányzati képviselő.

A lakók az ötvenedik születésnapot a közeli Malom közösségi Térben ünnepelték az Összefogás Újbudáért Egyesület jóvoltából – említette Ujfalvy Szabó Zsolt az egyesület alelnöke.

T. K. - K. A.