Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Emlékkő került a Tisztviselőtelep közepére Albertfalván

Újbuda   |   2015, szeptember 30 - 11:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emlékkövet állítottak Albertfalván szeptember 25-én a Tisztviselőtelepen, a körzet önkormányzati képviselőjének, Farkas Krisztinának kezdeményezésére, a telep tervezőinek és híres lakóinak tiszteletére.

Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Farkas Krisztina önkormányzati képviselő, valamint az Albertfalvi Keresztény Társas Kör nevében Kellner Dénesné és Bodóné Szőrfi Róza helyezett el koszorúkat annál az emlékkőnél, amely az albertfalvi Szent Mihány napi búcsú hétvégéjéhez kapcsolódóan került a Tisztviselőtelep közepére, az Abádi téren.

Az albertfalvai Tisztviselőtelep 1929 és 1931 között épült Barát Béla és Novák Ede tervei alapján. Az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) dolgozóinak készült házak a Fegyvernek- Építész- Karcag- és Vegyész utcák által határolt területre kerültek. Az Abádi tér köré szerveződő egyedi telkes egyemeletes zárt sorházakat 1929 őszén vették birtokba az első családok. Volt olyan telek, amelyre egyetlen lakás épült saját elő- és hátsó kerttel, de például a Karcag utca hosszú emeletes sorházai eredetileg négy-négy családnak adtak otthont.

A környék ma is felüdülést nyújt köszönhetően a rendezett virágos parknak, a széles utcáknak és a házak boglyaíves bejáratainak. Itt lakott egykor Tersánszky Józsi Jenő író, Verbényi István Albertfalva volt plébánosa, Mályusz Elemér történész, egyetemi tanár, Déri Gabriella opera énekesnő, Udvari Pál festőművész, Gyurmán Dezső orvos, korcsolyabajnok, Karácsony Sándor író, filozófus, egyetemi tanár és még sokan mások. A tisztviselőtelep korábbi hangulatát próbálta felidézni az Albertfalvi Keresztény Társas Kör elnökségi tagja azzal a történettel, hogy gyermekként séta közben, ha nem köszönt valakinek, édesanyja egyből rászólt: - Kisfiam, itt mindenki mindenkinek köszön, hiszen mindenki mindenkit ismer. Madaras Gábor több mint hatvan éve él a telepen, és biztosan állítja akkor változott valamelyest a környékbeliek közvetlensége, amikor Albertfalvát Budapesthez csatolták.

H.L.