Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Emelkednek a taxis tarifák

Újbuda   |   2022, április 27 - 16:41Nyomtatóbarát változatSend by email

Drágul a taxizás Budapesten: a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében május 9-étől az alapdíj a csaknem négy éve érvényben lévő 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300 forintról 400-ra, a percdíj pedig 75-ről 100 forintra nő.

A vonatkozó rendelet módosítását egyhangúlag hagyta jóvá a testület. Az elfogadott javaslat szerint a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítás óta végbement üzemanyagár-emelkedés, az infláció, valamint a minimálbér növelése indokolja.
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes emlékeztetett rá: a taxizás hatósági árai 2018. július 1-jén változtak utoljára. A taxis piacot érzékenyen érintette a járvány is, ezt tükrözi, hogy míg 2020 márciusában 6754 taxis volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint 5070 maradt belőlük. A taxis szervezetek 2021 novemberében kezdeményezték az ártárgyalások megkezdését.
A döntés előtt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a verseny élénkítését célzó ajánlást fogalmazott meg a fővárosnak, amely szerint „versenybarát megoldásokkal sokkal kedvezőbben járhatnának a fogyasztók”. A budapesti taxis tarifák rögzítettek, vagyis a piacon nem érvényesülhetnek az árverseny előnyei – emelte ki a GVH. A taxisok rendszeresen kérik a rögzített hatósági árak növelését, a fogyasztói érdekek képviselete azonban rendre elmarad. Az egyre magasabb hatósági árak csökkentik a taxik kihasználtságát, ami további díjnövelési igényhez vezet. Ebből a szabályozási csapdából úgy lehetne legjobban kilépni, ha az önkormányzat minimalizálná árszabályozási beavatkozását – hangsúlyozta a versenyhivatal. A GVH szerint elősegíthető volna a verseny azáltal is, ha fix tarifák helyett a főváros csupán a maximális szintet határozná meg.