Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Emelkednek a taxis tarifák

Újbuda   |   2022, április 27 - 16:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Drágul a taxizás Budapesten: a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében május 9-étől az alapdíj a csaknem négy éve érvényben lévő 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300 forintról 400-ra, a percdíj pedig 75-ről 100 forintra nő.

A vonatkozó rendelet módosítását egyhangúlag hagyta jóvá a testület. Az elfogadott javaslat szerint a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítás óta végbement üzemanyagár-emelkedés, az infláció, valamint a minimálbér növelése indokolja.
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes emlékeztetett rá: a taxizás hatósági árai 2018. július 1-jén változtak utoljára. A taxis piacot érzékenyen érintette a járvány is, ezt tükrözi, hogy míg 2020 márciusában 6754 taxis volt a fővárosban, a legutolsó adat szerint 5070 maradt belőlük. A taxis szervezetek 2021 novemberében kezdeményezték az ártárgyalások megkezdését.
A döntés előtt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a verseny élénkítését célzó ajánlást fogalmazott meg a fővárosnak, amely szerint „versenybarát megoldásokkal sokkal kedvezőbben járhatnának a fogyasztók”. A budapesti taxis tarifák rögzítettek, vagyis a piacon nem érvényesülhetnek az árverseny előnyei – emelte ki a GVH. A taxisok rendszeresen kérik a rögzített hatósági árak növelését, a fogyasztói érdekek képviselete azonban rendre elmarad. Az egyre magasabb hatósági árak csökkentik a taxik kihasználtságát, ami további díjnövelési igényhez vezet. Ebből a szabályozási csapdából úgy lehetne legjobban kilépni, ha az önkormányzat minimalizálná árszabályozási beavatkozását – hangsúlyozta a versenyhivatal. A GVH szerint elősegíthető volna a verseny azáltal is, ha fix tarifák helyett a főváros csupán a maximális szintet határozná meg.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.