Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

ELTE - Újbuda Innovációs Nap

Újbuda   |   2018, december 6 - 13:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Újbuda Önkormányzatával együttműködésben 12. alkalommal rendezett Innovációs Napot. A Lágymányosi campuson bemutatták milyen fejlesztésekkel és programokkal járul hozzá az egyetem és a kerület a gazdaság és a társadalom megújulásához, illetve startup szakkiállítás is várta az érdeklődőket december 5-én.

Tizenkettedik alkalommal rendezett az innovációs konferenciát és kiállítást az ELTE. A rendezvény célja volt az egyetemen keletkező tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése; az egyetemen dolgozó oktató-kutatók és a hallgatók vállalati szférával való kapcsolatainak erősítése, kiterjesztése, valamint az aktuális innovációt érintő finanszírozási lehetőségek megismertetése.

A konferencián Molnár László alpolgármester részletezte a kerület innovációt támogató tevékenységét, kiemelve Újbuda eddigi sikereit és tapasztalatait. Szakmai előadást tartott Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, bemutatkoztak az ELTE kiválósági programjai, átadták az év legnagyobb hatásúnak tartott felfedezéséért Az ELTE Innovatív Kutatója díjat, kihirdették a Hallgatói Ötletpályázat eredményét (a nyertes pályázatok prezentációjára ezt követően kerül sor), és kiállítással összekötött konferencián ismertették munkájukat innovatív vállalkozásokat támogató szervezetek. A konferenciát Ned Allen, a Mars misszióban is érdekelt vállalat, a Lockheed Martin Corporation vezető kutatójának előadása zárta.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.