Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Elszabadultak a bérleti díjak a lakáspiacon

Újbuda   |   2015, április 22 - 16:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

A budapesti bérlakás-piac virágkorát éli, az egyetemisták stabil keresők, nekik köszönhetően minden nyáron hatalmas a verseny a legjobb bérleményekért. Másfelől az elmúlt évek devizahiteles problémája, vagy a szigorodó hitelezési feltételek miatt sokaknak a bérlakás az egyedüli lehetőség. Ez a keresletbővülés a bérlemények árára is hatással volt, a legkeresettebb területeken az árak jelentősen növekedtek. Újbudán 2500 forint a bérlemények átlagára négyzetméterenként - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.

Az Otthontérkép ingatlankereső portál a kiadó lakások átlagáráról is közzétesz adatokat, amely most a 2014-es adatokkal frissült. Ezek alapján Budapest belvárosában, az V., VI., VII. kerületben és a budai oldalon az I., II. és XII. kerületekben a legdrágábbak a bérlakások. Ezekben a kerületekben átlagosan a 2,6 ezer forintot is meghaladja egy kiadó ingatlan négyzetmétere, az V. és VI. kerületben pedig a 3 ezer forintot is átlépi.

A keresett és emiatt drágábbnak is bizonyuló IX., XI. és XIII. kerületek is az élmezőnyben vannak, ezekben a kerületekben a 2,5 ezer forintos négyzetméterár az átlagos. A III., VIII., XIV. kerületek a képzeletbeli árversenyben leszakadtak, a VIII. és a XIV. kerületben az árelőny több mint 500 forint négyzetméterenként, ami egy átlagos 50 négyzetméteres ingatlan esetén 25 ezer forinttal olcsóbb bérleti díj előnyt jelent a kerületek javára.

A bérelni vagy vásárolni kérdést mindig nehéz megválaszolni, helytálló pro és kontra érvek a bérlés mellett és a vásárlás mellett is elhangzanak a témában zajló beszélgetések során, de a döntésben segítséget nyújthat, ha összevetjük az értékesítésre szánt ingatlanok kínálati átlagárát a bérlakások bérleti díjával. Budapesten az Otthontérkép adatai alapján 2014-ben egy négyzetmétert 323 ezer forintért hirdettek az eladók, miközben egy négyzetméter bérleti díja 2,7 ezer forint volt. Az arányszám a két ár között tehát megközelítőleg 120-szoros.

A kerületi adatokat összevetve érdekes összefüggés rajzolódik ki. Az alábbi ábra bal tengelyére a kerületre vonatkozó kínálati ár, az alsó tengelyére a kerületre vonatkozó bérleti díj került, a szaggatott vonal pedig az átlagos arányszámot, azaz a 120-szoros "vonalat" mutatja. A vonal alatt található kerületekben a bérlemények a budapesti átlagnál drágábbak a kínálati árhoz viszonyítva, azaz ezekben a kerületekben átlagosan drágább bérelni, mint vásárolni egy ingatlant a budapesti átlaghoz viszonyítva. Ilyen kerület például a VI. és VII. kerület, amely népszerű az egyetemisták körében, a nagyobb kereslet pedig felhajtja az árat.

A II. és XII. kerületekben tapasztalható magas értékesítési árak ellenére a bérleti díjak arányaiban alacsonyabbak, ezt magyarázhatja, hogy ezek a kerületek nem tipikus célkerületek a bérlakást keresőknek, de a kiadásra szánt ingatlanok száma is alacsonyabb. Ezek szerint itt érdemes bérelni? - Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyértelmű választ adni, de érdemes megnézni, hogy milyen az ingatlankínálat az eladó és a kiadó ingatlanok között.

forrás:napi.hu