Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Első helyen a családok a kerületben

Újbuda   |   2019, szeptember 25 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület több mint nyolcéves szakmai munkáját honorálta Családbarát Önkormányzat díjjal a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, amely a programok mellett a családokat segítő, a munka és a magánélet egyensúlyát megteremteni hivatott intézkedéseket is elismerte. Mindehhez szükség volt a civil szervezetek, kezdeményezések támogatására, valamint a szülők, a pedagógusok, a szakemberek véleményének figyelembevételére is.

Családbarát Díjat kapott Újbuda Önkormányzata a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől (NOE). Az egyesület negyedik alkalommal adta át az elismerést, amelynek különös jelentőséget ad, hogy a XI. kerület a Családok Évében kapta meg. A NOE szerint Magyarország, illetve egész Európa súlyos demográfiai helyzete miatt kiemelkedően fontos minden olyan program, szándék, intézkedés, amely a családok biztonságérzetét növeli, annak érdekében, hogy merjenek gyermekeket vállalni. Sok mindent lehet tenni, ha igazán fontos egy település vezetőinek az ott élő családok sorsa, jólléte. Gyakran nem is anyagiakról, mindössze szervezési kérdésekről, odafigyelésről van szó, illetve arról is, hogy az önkormányzat ne hivatalként, hatóságként, hanem a települést szolgáló testületként tevékenykedjen.
Az ünnepélyes díjátadót az Országházban rendezték meg szeptember elején. Köszöntőt mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.
A díjat Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere vette át, aki hangsúlyozta: megtisztelő minden elismerés, amit az önkormányzat kap, és ha ez a civilektől jön, a jelentősége felértékelődik, hiszen a nagycsaládosok szempontjai minden generációt érintenek. Hoffmann Tamás emlékeztetett: az önkormányzat szorosan együttműködik több, a családokért tevékenykedő civil szervezettel. – Odafigyelünk a szülők, pedagógusok, szakemberek véleményére is, az ő tapasztalataik és ötleteik alapozzák meg a családbarát intézkedéseket Újbudán – tette hozzá Molnár László alpolgármester. Az elismerés mellett a kerület lehetőséget kapott arra is, hogy csatlakozzon a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatához.
A Családbarát Újbuda Program keretében az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel a családokat segítő intézkedéseknek. Újbudán összesen 27 360 négyzetméteren 16 játszótér és több mint 400 új játék várja a gyerekeket, az önkormányzat 3,5 milliárd forintot fordított az elmúlt nyolc évben az oktatási és nevelési intézmények fejlesztésére. Ezen túlmenően minden nyáron napközis táborral segíti a szülőket a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban.
A program részeként az önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a szemléletformálásra is, ezért már hat éve Családbarát Vállalkozás Újbuda elismerő címmel ösztönzi a kerületben működő munkáltatókat. A címet olyan kerületi vállalkozások nyerhetik el, amelyek példát mutatnak a munka és a magánélet összehangolásának megoldásaiban.
Az önkormányzat más módokon is segíti a kapcsolatteremtést a civil szféra, a vállalati, az önkormányzati és az állami szektor között. A Fókuszban a családbarát szemléletmód az Esélyek utcájában című rendezvény során a családbarát működés kérdéseit tárgyalták meg vállalati, önkormányzati, munkaadói oldalról, illetve szakértő és segítő civil szervezetek szemszögéből.
Idén különleges figyelmet fordított Újbuda a fogyatékkal élőkre is, lévén 2019 a fogyatékos munkavállalók munkaerőpiaci integrációjának éve is. Ezt kívánta elősegíteni az A38 Hajón tavasszal megrendezett üzleti reggeli is, amelyen csaknem hetven kerületi vállalati vezetőtől kért az önkormányzat konkrét lépéseket az ügy érdekében.
A szemléletformálást olyan események is segítik, mint a babakocsis sétanap. Az évente megrendezett látványos felvonulás célja, hogy a babakocsival, illetve kerekes székkel közlekedők közösen teszteljék az újbudai utcák és forgalmas átkelők biztonságos voltát, megközelíthetőségét és járhatóságát. Idén a közel száz résztvevő térképen jelölte meg azokat a helyeket, ahol nem volt minden zökkenőmentes, de nagy általánosságban megállapították, hogy a legtöbb helyen a járda megfelel a biztonság és akadálymentesség követelményeinek.
Hasonlóan szemléletformáló program az idén indult Digitális család – amely a technológia lehetőségei mellett annak veszélyeire is figyelmeztet –, a Tudatos szülő, tiszta gyermek című drogprevenciós program, valamint az olyan sorozatok, mint az Apák szerepe a családban vagy a Függőségeink (a Momentán társulattal és Zacher Gáborral).
Az önkormányzat munkáltatóként is igyekszik jó példával elöljárni: 2015-ben és 2018-ban is elnyerte a Családbarát munkahely díjat, amelyben nagy szerepet játszottak az olyan megoldások, mint a kedvezményes nyári gyerekfelügyelet, a gyermekeknek tartott nyílt nap, a kismamák klubfoglalkozásai, a családbarát szülőklub, az Aktív Nagyi Program, a játszószoba és az atipikus foglalkoztatási formák használata.

Tudatos tervezés
Július 1-jével lépett hatályba a kormány újabb családtámogatási programja, amelynek bizonyos pontjai szorosan kötődnek a XI. kerületben is működő Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) korábbi javaslataihoz.
– Újbuda Önkormányzata messzemenőkig támogatja a családokat – mondta lapunknak Joó Kinga, az egyesület elnökhelyettese. – Olyan folyamatos fejlesztés és fejlődés tapasztalható Újbudán, amely mögött tudatos városvezetési döntés van, miszerint a lakókkal együtt kell megtervezni a jövőt. A nemrég bevezetett Családvédelmi Akcióterv rendelkezései pedig azokat is segítik, akik még csak fontolgatják a családtervezést – hangsúlyozta Joó Kinga.
A Családvédelmi Akciótervben meghirdetett támogatások közül több intézkedés lépett hatályba júliusban. Ide tartozik a babaváró támogatás, a jelzáloghitel-elengedés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kibővítése.

Újbuda Családbarát Programjában együttműködő civil szervezetek
Békés Dula Kör
Bliss Alapítvány
Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház
Budapest Esély nKft.
Civil Impact nKft.
Egyszülős Központ
Felelős Szülők Iskolája Oktató és Szolgáltató Kft. (társadalmi vállalkozás)
Harmat Kiadó Alapítvány
Három Királyfi Három Királylány Mozgalom
INspirál Cirkuszközpont
Katolikus Karitász
Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE)
Omnivagus Egyesület
Összefogás Újbudáért Egyesület
Szülők Háza Alapítvány