Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Előnyben az innovatív megoldások

Újbuda   |   2019, július 5 - 11:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén öt új okostantermet adtak át és további kettőt helyeztek tesztüzembe a kerületben. Újabb kettőt – az adott iskolákban már a másodikat – vehetnek birtokba a tanulók a 2019/2020-as tanév első felében. Az első saját fejlesztésű okostantermet 2014-ben alakította ki az önkormányzati Újbuda Smart 11 Üzemeltető és Fejlesztő Nonprofit Kft. a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban. Ma már összesen 14 ilyen terem működik Újbudán.

Egy okostanterem felszereltsége egy érintőképernyős kijelzőből, az azt vezérlő számítógépből, tanári notebookból, 35–40 tabletből, töltő- és tárolószekrényből, zárt wifihálózatot biztosító routerből, szoftverekből, valamint az oktatási keretrendszerből áll. Mindez tantermenként körülbelül nettó 12 millió forintba kerül. – A programmal az volt a célunk, hogy hatékonyabbá tegyük az újbudai iskolákban folyó munkát, megmutassuk a diákoknak, hogy ezek az eszközök a tanulásban is segítségükre lehetnek – hangsúlyozta Hoffmann Tamás polgármester. Újbuda Önkormányzata eddig közel 150 millió forintot költött ilyen tantermek kialakítására. Folyamatos a pedagógusok továbbképzése, valamint a digitális tananyagok fejlesztése is.

Az önkormányzat innovatív megoldások melletti elkötelezettségét példázza a robotprogramozó projekt is. Az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. és a Gyerekakadémia közös kezdeményezéseként az elmúlt három évben több kerületi általános iskolában indult robotprogramozó szakkör, amelyben több száz diák tanult. A kurzusokra a kerületben lakó, illetve tanuló felsősök jelentkezhetnek. A tanfolyamok mindenkori díja havi 12 ezer forint, az önkormányzat iskolánként 15 gyerek részvételi díjának 80 százalékát megtéríti.

A legtehetségesebb gyerekek több versenyen is részt vettek már. A Kecskeméten, a 2018-as IX. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjében szereplő újbudai tanulók közül az ötödikesek csapata – Balás Borbála, Elek Zsófia és Németh Hanna Júlia – megnyerte a korosztályos versenyt, a hatodikosok csapata harmadik lett, a 7–8. osztályosoké pedig nyolcadikként végzett. A diákok egy-egy Raspberry Pi–3 számítógépet és hozzávaló perifériákat vehettek át Újbuda polgármesterétől.

A 2019-es Békéscsabai SZC Nemes–Linamar Országos Lego Robotprogramozási Versenyen három újbudai csapat indult, a fiúk robottervezés és -programozás kategóriában elnyerték az első, a harmadik, valamint a negyedik helyet, Gerstenkorn Barnabás pedig a legeredményesebb felkészítő tanár elismerésben részesült. A diákok emellett már második éve remekül teljesítenek a nemzetközi WRO (World Robot Olympiad) versenyen, idén a magyarországi nemzeti döntőbe is bekerültek.

Az önkormányzat további támogatásáról biztosította a programot Hoffmann Tamás polgármester, aki fontos célnak nevezte, hogy minél több olyan tehetséget fedezzenek fel Újbudán, akik vezéregyéniséggé válhatnak a jövő informatikai fejlesztéseiben. Az oktatásban alkalmazott innovatív megoldások ösztönzésére idén első ízben hirdették meg a kerületben A jövő pedagógusa pályázatot. A tanárok olyan 45 perces tanórával jelentkezhettek, amelyet valamelyik kerületi okostanteremben tudnak megtartani. Az 5–15 diából álló munkáknak tartalmazniuk kellett legalább egy számonkérő kérdéssort, videoanyagot, fotót és interaktív elemet.

Az első helyezett, Salamon Péterné, az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola tanára 300 ezer, a második helyezett 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint jutalmat kapott. Különdíjjal honorálták a legjobb látványt, a leginnovatívabb megoldásokat, az óra célját leginkább támogató módszereket és eszközöket, illetve a tanulók motiválását. Külön elismerésben részesült a legrégebben okostanteremmel dolgozó tanár is.

Okostantermek Újbudán

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, József Attila Gimnázium, Teleki Blanka Általános Iskola, Domokos Pál Péter Általános Iskola, Kelenvölgyi Általános Iskola, Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Újbudai Bocskai István Általános Iskola, Farkasréti Általános Iskola, Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola és a Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola. Tesztelés alatt az Őrmezei Általános Iskola és a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola.

Az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium aulájában rendezték meg idén az Újbuda és a digitális hőskor csapatverseny, a T-MA döntőjét. A versenyt egy éve Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő ötlete alapján a Képességforrás Egyesület indította útjára 12–16 éves kerületi diákoknak, szervezésében segítséget nyújtott az Összefogás Újbudáért Egyesület. A gyerekeknek 12 cég ajánlott fel jutalmakat.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.