Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Előkerültek a biciklik és velük együtt a biciklitolvajok is

Újbuda   |   2016, április 21 - 11:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe, ám ezzel együtt a kerékpárlopások száma is megnövekedhet. Az elkövetőknek gyakran nincs nehéz dolguk, hiszen sok esetben a tulajdonosok nem zárják le biciklijüket.

A feljelentésekben visszatérő fordulat, hogy a sértett „csupán egy percre ugrott be” valahova, kerékpárját addig letámasztotta a bejárat mellé, és mire visszaért, már csak a hűlt helyét találta. Ilyen szempontból a lépcsőházak folyosói sem tekinthetők sokkal biztonságosabbnak.

Pár jó tanács bringásoknak az újbudai rendőröktől:

1.) Bár százszázalékos biztonság nem létezik, egy jó minőségű kerékpárlakattal, megfelelő helyen lezárt biciklit kevéssé valószínű, hogy el tudnának lopni.

2.) Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas (este kivilágított) helyen, fix ponthoz lakatoljuk hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni. Ha van kialakított kerékpártároló, akkor ahhoz rögzítsük. Lépcsőházban, tároló- vagy pincehelyiségben is keressünk szilárd rögzítési pontot.

3.) A kerékpárlakatok ára (és gyakran súlya is) egyenes arányban áll biztonsági jellemzőikkel. A vékony sodronylakatok csak másodpercekre nyújtanak védelmet a felkészült tolvajjal szemben. A legjobbak az edzett acélból készült vágásbiztos láncok, vagy az úgynevezett U-lakatok. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább bringa védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzésüket.

4.) Kerékpárunkról készítsünk fényképet, és jegyezzük fel az alvázszámát! Ha mégis ellopnák, így jelentősen megkönnyíthetjük a nyomozást.