Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Előkelő rangsorban a Műegyetem

Újbuda   |   2020, július 8 - 13:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

A BME idén is bekerült a legjobb 1000 egyetemet feltüntető ARWU szakterületi rangsoraiba, amelyekben Magyarországról mindössze tíz felsőoktatási intézmény szerepel.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2020-as szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyen, ezzel a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában. Ugyanakkor a természettudományok szakterületi rangsora alapján a BME-t a matematika kategóriájában (mathematics) a 401-500. helyen tartják számon.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2009 óta a ShanghaiRanking nevű szervezet állítja össze. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista tudománymetriai alapja a Web of Science, amelyhez az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, tehát olyan objektív szempontok, mint a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján állítják össze a rangsort.

A magyar egyetemek közül, a saját szakterületükön elért eredményei alapján az ELTE és a Közép-Európai Egyetem egyes képzései a 151-200. között szerepelnek, míg a BME a gépészmérnöki képzése a 201-300. helyezéssel a harmadik legjobb szakterületi eredményt elért hazai intézmény.

A közismert nevén „Shanghai-listára” a magyar egyetemek közül a Műegyetem mellett felkerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem is.

A lista elkészítéséhez 90 ország 4000 felsőoktatási intézményét vizsgálták és a legjobb 1800-at rangsorolták. Az egyetemeket öt kategóriában – természettudományok, műszaki tudományok, élettudományok, orvostudományok, illetve társadalomtudományok – elemezték, 54 tudományos szakterületen.

A legjobb 1000 egyetem világranglistáját évek óta két egyesült államokbeli intézmény vezeti, a Harvard és a Stanford, a harmadik helyen pedig a brit Cambridge áll.

A szakterületi listák megtekinthetők az ARWU oldalán.

forrás:bme.hu