Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Elődök és inspirációk

Újbuda   |   2019, június 7 - 09:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május 23-án elindult a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Hadik Irodalmi Szalon közös beszélgetéssorozata, 11ek vagyunk/Urbán terefere címmel. Az első alkalommal Csurka Eszter képzőművész, Molnár Ferenc Caramel énekes és Trokán Anna színész mesélt családról, személyes inspirációkról és a kerülethez köthető élményeiről.

Újbuda a főváros egyik leglátványosabban fejlődő régiója, ahol annak idején számos művész, író, képzőművész, például Csontváry Kosztka Tivadar, Karinthy Frigyes, Ottlik Géza, Kosztolányi Dezső élt és alkotott. Ez a kulturális sokszínűség adja a havonta jelentkező programsorozat apropóját, ahol főként a helyi értékekről és személyes történetekről kérdezik a meghívott vendégeket az események házigazdái, Antal Nikolett, a B32 igazgatója és Juhász Anna, a Hadik Irodalmi Szalon vezetője.

Csurka Eszter festő, szobrász több szálon is kapcsolódik a kerülethez: több mint tíz éve lakik a Bartók Béla úton, műteremablakából nézhette végig az elmúlt időszakban a térség lendületes fejlődését. Első szobrát, a Víz alatt született című munkát a Zsombolyai utca és a Bocskai út sarkán állították fel.

Molnár Ferenc Caramel három éve költözött Újbudára; ma már vallja, hogy végre hazatalált, vagyis a kerületben családjával együtt megtalálta az első igazi otthonát. A zenész 1873 című, Budapestről szóló dalának szövegét is a Hadikban írta, ahol nemcsak kikapcsolódik, de sokszor innen kapja az ihletet új munkáihoz.

– A gyermekkor zsigeri élményeit, az illatokat, a közeli templom harangozásának hangjait élem át újra – mesélte Trokán Anna színésznő, aki ötévnyi veszprémi munka után most ismét abban a XI. kerületi házban lakik, ahol régebben élt. Az újbudai jelen és múlt, a család és a felnőtté válás konfliktusai mind-mind benne vannak a Bernarda Alba háza című előadásban is, melyben édesanyjával, Papadimitriu Athinával játszik együtt.

(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.