Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Élményképek és üvegművek a B32-ben

Újbuda   |   2018, június 7 - 10:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Chilf Mária festőművész mesterosztályának bemutatkozó kiállítása az élményfestészet témáját járja körül a B32 Galériában, a Trezorban pedig Smetana Ágnes üvegművész tárgyait láthatja a közönség Etűd címmel.

Paint it till you make it címmel nyílt meg Chilf Mária osztályának csoportos tárlata május 30-án a B32 Galériában. A cím lehetett volna akár Fake it till you make it is, utalva arra, hogy a képzőművészet könnyen elsajátítható rutinjával készült művek akár művésszé is tehetik az alkotókat. Az élményfestés ugyanis egyre népszerűbb: három óra alatt bárki festővé válhat – állítják a hirdetések –, és reprodukálhat egy adott képet a rendelkezésére bocsátott eszközökkel, instruktorok (nagyrészt festőművész-hallgatók) segítégével.
A mesterszakosok a kiállításon olyan kérdéseket járnak körül, amelyek közvetlenül érintik őket és más kultúrmunkásokat egyaránt – hívja fel a figyelmet a B32 Galéria. Ilyen a megélhetés, a közönség ízlésének formálása, kiszolgálása, vagy éppen ki nem szolgálása. Felmerül azonban a kérdés: az így készült képek műalkotások-e? Meddig tart a kreatív szórakozás, hol kezdődik a művészi alkotás? A tárlaton festmények, videók, „élményfestőkurzus” filmek és szövegek járják körül a témát. A kiállítók: Bakó Helén, Balogh Gallusz, Benkő Barnabás, Békefi Róbert m. v., Csanálosi Mária, Farkas Fanni, Juhász Nóra, Kauker Dóra, Kicsiny Martha m. v., Pálóczi Andrea, Ruskó Márton, Süttő Anikó, Szekeres Alexandra, Takács Anett és Ván Janka.
A Trezor Galériában május 31-étől Smetana Ágnes üvegtárgyai várják az érdeklődőket. A művész pályája elején konyhai növényeket formázott meg bizarr hajlékony kaspóiban, vagy megteremtette az illúziójukat. A tárlat meghívóján üvegkészítő szerszámok láthatók. – Ahogy egy sebész nem tud operálni, úgy én sem tudok üveget készíteni az eszközeim nélkül. A jó szerszámmal lehet zenélni, „etűdöket” gyártani. Mindegyik olyan, mint a kezem vagy egy hangszer, mert általuk megszólal valami – avatott be az alkotás folyamatába Smetana Ágnes. Az alkotó azt is elmondta, hogy a kiállításon képeken mutatja be a számára kedves Bárdudvarnoki Alkotótelepet, ahol a kertben, a park mélyén elrejtve működik az üveghuta.

(K. G.)