Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Elkezdődött az iskola

Újbuda   |   2015, szeptember 1 - 12:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Véget ért a mintegy két és fél hónapos vakáció, kedd reggel az ország valamennyi általános és középiskolájában becsengettek.

Csaknem 1,2 millió általános iskolás és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2015/2016-os tanév szeptember 1-én. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában 2200 intézmény működik, a feladat-ellátási helyek száma 5147. Júliustól a szakképzés leválásával 300 intézmény került el a Kliktől a nemzetgazdasági tárcához. Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten öt, a megyékben pedig 1-3 centrumot hoztak létre.
Országosan 1,3 millió az intézményi férőhelyek száma, a beiratkozó elsősök (74121 fő) négyezerrel kevesebben vannak, mint tavaly. Az intézményekben több mint 748 ezer diák tanul. A pedagógusok száma több mint 95 ezer, a szakképzéssel mintegy 25 ezren távoztak, a technikai dolgozók száma pedig mintegy 50 százalékkal csökkent. Ezeket a Klik elnöke, Hanesz József mondta korábban.

A központi tanévnyitón Hejőkeresztúron elhangzott, hogy az iskolakezdés jelentős anyagi terheinek csökkentése érdekében mintegy 650 ezer tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveket. Az általános iskolásoknak az 1-3. évfolyamon alanyi jogon jár az ingyenes tankönyv, a többi évfolyamon a szociálisan rászorulók, a nagycsaládosok és a tartósan beteg tanulók kaphatják meg térítésmentesen a kiadványokat. Emellett az 5., 7. és 9. évfolyamon az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kifejlesztett, digitális tartalmakkal kiegészített földrajzi és történelematlaszokért sem kell fizetni. Idén általában 12 ezer forint egy tankönyvcsomag ára.

Az új tanévben teljessé válik a mindennapos testnevelés, folytatódik a pedagógusok minősítése és béremelése, szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak. Változás az idei tanévben a hároméves kortól kötelező óvodáztatás, a kormány 2,5 milliárddal segítette a férőhelyek bővítését.
A most induló tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet október 26-tól október 30-ig, a téli december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet pedig 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.