Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

Elkezdődött a Covid-járvány hatodik hulláma

Újbuda   |   2022, július 13 - 09:02Nyomtatóbarát változatSend by email

Hiába van elege mindenkinek a korlátozásokkal és súlyos veszteségekkel teli járványos évekből, nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus újra részt kér mindennapjainkból. Németországban javában készülnek az őszre jósolt, ám hamarabb megérkező járványra, de itthon is sűrűsödnek a megbetegedések. Dr. Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter szerint semmi kétség, a hatodik hullám felfutó szakaszába léptünk – nem ígérkezik súlyosnak, de a szakember óvatosságra int.

– Több európai országban, így Németországban és Franciaországban is óriásit ugrottak az esetszámok – vázolta fel a koronavírus-járvány állását Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter. A franciáknál egymillió lakosra már közel kétezer új fertőzött jut naponta, és hasonló a helyzet Olaszországban, ahol a munkahelyeken ismét kötelező maszkot viselni. Ezek az országok meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a járványügy tanácsol. Nem úgy Magyarország, ahol úgy tűnik, elengedték a járványt, és csak heti adatokat közölnek; az új esetek száma legutóbb másfélszeresére nőtt, a kórházba kerülők száma pedig megduplázódott. Budapest ismét gócpont, mint ahogy Győr-Sopron megye is, de a volt miniszter szerint ennél több, pontosabb adatra egyelőre nem számíthatunk a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Kökény Mihály arról tájékoztatott, hogy most az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai fertőznek, amelyek a korábbiaknál sokkal gyorsabban terjednek, de a jelen információk szerint nem kell súlyos következményekkel számolni. Ezúttal is azok vannak nagyobb veszélyben, akik társbetegségben szenvednek, idősek, immunrendszeri zavaraik vannak, cukorbetegek vagy túlsúlyosak. A kockázati csoportokba tartozóknak az orvos szerint érdemes felvenniük a harmadik oltást, az idősek pedig akár a negyediket is kérhetik. – De az oltottak a hatodik hullámban is ugyanúgy megbetegedhetnek, mint korábban – figyelmeztetett a volt miniszter.

Arra a kérdésre, hogy akkor hamisak voltak-e az év elején adott szakértői nyilatkozatok arról, hogy elértük a nyájimmunitást, Kökény Mihály azt mondta, a koronavírus újraírta a járványtani fogalmakat. Ma azt lehet mondani, hogy kialakul ugyan védettség, ám ez senkinél sem tart örökké. – Még azt sem tudjuk, melyik variáns esetén mennyi ideig tart – jelentette ki, hozzátéve, hogy gyaníthatóan az omikron alvariánsok esetében igen gyorsan csökken a védettség, különösen alapbetegség mellett.

– Mindenki legyen óvatos az alattomos vírussal, zsúfolt helyen viseljünk maszkot, kerüljük a nagy társaságot, ne menjünk el fesztiválokra. Ezt a nyarat hagyjuk ki, hátha jövőre már jobb lesz – tanácsolta a szakember. Kökény Mihály szerint óriási felelőtlenség a kormány részéről, hogy semmilyen intézkedést sem tesz, amivel hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket, az engedékenység ugyanis vissza fog ütni. Az orvos arról is beszélt, hogy a gyógyszercégek gőzerővel dolgoznak egy omikronra specializált vakcina, valamint egy univerzális oltóanyag előállításán, amely a koronavírus mellett az influenza vírus ellen is védhet. – Ezek nagy ugrást jelentenek majd a járvány leküzdésében – jelentette ki a volt miniszter.

T. D.