Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Elismerték a diáksport legjobbjait

Újbuda   |   2014, június 13 - 23:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Befejeződött az egész tanévben zajló kerületi diákolimpia, melynek díjátadója a Polgármesteri Hivatalban volt. A több ezer iskolást aktivizáló versenysorozat a legtöbb fiatalt megmozgató sportrendezvény az országban. Újbuda mind az eredmények, mind a résztvevők számát tekintve az élvonalba tartozik.

A Diákolimpián az elmúlt években többször is az újbudaiak versenyeztek a legtöbben, de ebben a városrészben lehetett a legtöbb sportágban is indulni. A hónapokig tartó megmérettetésen - az atlétikai számoktól kezdve a kosárlabdán keresztül a bowlingig - szinte minden sportágban indultak a kerületiek. A diákok a 180 tanítási napból 155 napon át, 18 sportágban, 94 versenyszámban mérték össze tudásukat. Az általános iskolai bajnokságokon 101 napon keresztül több mint 5700 tanuló vett részt, míg a középiskolások közül 1700 fő sportolt mintegy 54 napig. Az egész éves versenysorozat lezárásaként a tanévzárókig 1430 oklevelet adnak át a legsikeresebb diákoknak és felkészítő tanáraiknak.

Idén legnépszerűbb csapatsportok a labdarúgás, a röplabda, a kosárlabda, a váltó futás, az atlétika és az ügyességi sorversenyek voltak, míg egyéni sportágak közül mezei futásban, úszásban, atlétikában, tájfutásban és sakkban indultak legtöbben. Az általános iskolák összesített eredménye alapján a Grosics Gyula Sport Általános Iskola végzett az első helyen, őket követte az Ádám Jenő, harmadik pedig a Farkasréti Általános Iskola lett. Középiskolák között a Szent Margit Gimnázium volt a legeredményesebb, második és harmadik helyezést a József Attila és a Szent Imre gimnáziumok kapták. A legtöbb versenyen a Gazdagrét - Törökugrató Általános Iskola valamint a József Attila Gimnázium szerepelt.

A Diákolimpia díjkiosztó ünnepségén egyénileg is jutalmazták a legtöbb pontot szerző vagy a legtechnikásabb sportolókat; különdíjat 25 tanuló vehetett át. A díjátadóján Hoffmann Tamás polgármester megköszönte az igazgatók és testnevelők egész éves munkáját, azt hogy segítették a versenyek előkészítését, lebonyolítását. Úgy véli, a felkészüléseken a fiatalok életének részévé vált a rendszeres testedzés. Kiemelte, hogy az utóbbi években növekszik a versenyzők száma: tavaly óta 564 fővel többen sportoltak a kerületi versenyeken, melyekre összesen 7440 főt regisztráltak. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár szerint a rekord részvétel a pedagógusok elkötelezett munkájával és a sportbarát kormány intézkedéseivel magyarázható. – A mindennapos testnevelés bevezetése, és az iskolai sportlétesítmények fejlesztése megalapozta az iskolai sport bázisának kiszélesítését – tette hozzá az államtitkár.

A trófeák többségét a két legnépszerűbb iskolai sportágban, labdarúgásban és kosárlabdában lehetett elnyerni. Az elismerések átadásában Kocsis Sándor az Újbuda Sportjáért Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a sportcég szakmai vezetője, Horváth Gábor kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó is részt vállalt.

T.D. - ÚjbudaTV