Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Elismerést kapott a képviselő

Újbuda   |   2018, július 4 - 11:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Köszönőlevelet adományozott Sass Szilárd önkormányzati képviselőnek A Magyar Nyelvért Emlékdíj adai meghonosításáért Újbuda délvidéki testvérvárosának polgármestere. Bilicki Zoltán július 3-án, Ada Község Napján adta át az elismerést.

A Magyar Nyelvért Emlékdíjat 2012-ben alapította Sass Szilárd kezdeményezésére Újbuda Önkormányzata a határon túli testvértelepülések - az erdélyi Marosvásárhely és Kézdiszentlélek, a kárpátaljai Bene, a felvidéki Nádszeg és a délvidéki Ada - iskolái számára. A díjat minden évben a települések egy vagy két olyan végzős diákja kaphatja, aki általános iskolásként kimagasló eredményt ért el a magyar nyelv művelésében és tanulmányait középiskolában folytatja. A díj összege településenként százezer forint, amit az adott iskola tantestülete ítél oda magyartanárok javaslatára. Az emlékdíjakat minden évben a tanévzáró ünnepségen adják át Újbuda Önkormányzatának képviselői.

Az emlékdíj elnevezése különbözik a testvértelepüléseken: Adán Szarvas Gábort, a magyar nyelvművelés megteremtőjét választották névadónak.
Sass Szilárd feladatának tekinti az emlékdíjcsalád elterjesztését és népszerűsítését, aminek mottója egy Benedek Elek idézet, miszerint „az állam nyelvét meg kell tanulni és édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni.”