Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. kedd, Norbert, Cintia

Elismerések Újbuda kiválóságainak

Újbuda   |   2018, november 12 - 09:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kerület Napjának záróeseményén adták át Újbuda díszpolgári címeit Takaró Károly nyugalmazott református püspöknek és Kalász Márton költőnek. A kerület vezetése mellettük elismerte a közélet, az oktatás, az építészet, az intézményvezetés, a vállalkozás és a sport terén elért kimagasló teljesítményeket is.

November 11-én este rendezték meg a Flamenco Hotelben a Kerület Hete kiemelt eseményét, Újbuda hagyományos díjátadóját. Hoffmann Tamás polgármester nyitóbeszédében elmondta: a Kerület Napja azért fontos alkalom, mert az összetartozás érzését erősíti az itt élő emberekben. A városrész gazdag hagyományai mellett új szokásokat is meghonosítottak az elmúlt években, így a Kerület Napja egy egész héten át tartó programsorozattá nőtte ki magát. – Egy nap kevés ahhoz, hogy mindenkinek köszönetet mondjunk több évtizedes szolgálatáért. Az élet minden területén lehet maradandót és nagyot alkotni, mi pedig igyekszünk alkalmat teremteni, hogy valamilyen módon megháláljuk a közösség építéséért tett erőfeszítéseket. Ez a hét a köszönetnyilvánításról szól – hangsúlyozta Újbuda polgármestere.

– A legjobb és legkiegyensúlyozottabb élete az átlagembernek van. A díjazottak soha nem átlagemberek. Mert akik kiállnak mások érdekeiért, akik a közösségi élet megszervezéséért fáradoznak, sokkal jobban ki vannak téve a támadásoknak, mint azok, akiket önös célok vezérelnek. De minden próbatétel magasabb csúcsra vezet, a küzdőké a szellemi-lelki értelemben vett kincsesbánya – emlékeztetett Simicskó István kormánybiztos, Újbuda országgyűlési képviselője.

A díjátadó ünnepségen elismeréseket adtak át a közélet, az oktatás, az építészet, az intézményvezetés, a vállalkozás és a sport terén elért kimagasló teljesítményekért. Idén Takaró Károly nyugalmazott református püspöknek, a XI. kerületben élők szellemi és lelki javainak gyarapításáért, valamint a költő, író, műfordító Kalász Mártonnak több évtizedes magas színvonalú munkássága elismeréseként ítélték oda a kerület díszpolgára címet.

Kalász Márton 1934-ben született magyarországi németként. Két anyanyelvűnek vallja magát, egyaránt gondolkodik és alkot magyarul, illetve németül. Tudását az Európa Könyvkiadónál, valamint a Berlini Magyar Kultúra Házánál is kamatoztatta. Magát inkább lírikusnak tartja, 24 verseskötete jelent meg, emellett írt regényt, szerkesztett antológiákat, és számos kiváló műfordítás is fűződik nevéhez. Kétszeres József Attila-díjas, 2013-ban megkapta a Kossuth-díjat, 2016 óta pedig a Nemzet Művésze.

Az évtizedek óta Újbudán élő Kalász Márton már azelőtt kötődött az őrmezei lakótelephez, mielőtt odaköltözött volna, mivel itt élt a kor neves költői közül Kálnoky László, Kormos István és Zelk Zoltán is, akikhez gyakran látogatott el fiatal költőtársaival. Aztán az élete úgy alakult, hogy felesége Őrmezőről származik, így „beházasodhatott Újbudára”. – Soha nem akartam innen elköltözni – mondta lapunknak a díszpolgár –, számomra igazi otthonná vált ez a lakás, ahová mindig visszavágytam, amikor a munkám miatt külföldön kellett élnem – tette hozzá.

Takaró Károly munkásságát Újbuda Önkormányzata tavaly Pro Urbe Újbuda kitüntetéssel ismerte el. A híres lelkészdinasztia leszármazottja negyedszázadnyi szolgálat után, 70. életévét betöltve búcsúzott a hívektől a Magyar Advent Templomban. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át ez alkalommal a nyugdíjba vonuló püspöknek. A lelkész akkor kapta püspöki rangját, amikor a rendszerváltást követően a Magyar Honvédség dandártábornokká nevezte ki, hogy segítsen újraszervezni a tábori lelkészséget Magyarországon. A korábbi lelkipásztori helyén, Gyálon is díszpolgári címmel elismert Takaró Károly hat gyermeket nevelt fel. János fia is a lelkészi hivatást választotta, a Magyar Advent Templomban teljesíti szolgálatát. Takaró Károly közreműködésének köszönhetően jöhetett létre 2001-ben a Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda, ahol száz gyermek neveléséről, ellátásáról gondoskodnak.

A Kerület Hete záróeseményén adták át a kerületben működő vállalkozásoknak járó elismeréseket is. Családbarát Vállalkozás Újbuda címmel az önkormányzat azokat a vállalkozásokat tünteti ki 2014 óta, amelyek lehetővé teszik és beépítik filozófiájukba a munka és a magánélet közti egyensúly megtartását. Az először tavaly odaítélt Felelős Vállalkozás Újbuda címet pedig olyan vállalatok kaphatják meg, amelyek tesznek a társadalomért, a környezetért, a munkavállalókért és felelősséget éreznek a jövő generációjáért. (A MOL a Nagycsaládosok Karácsonyára, a Tata pedig a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejllesztő Speciális Szakiskola javára ajánlott fel az elismerő címekhez járó pénzjutalmat.)

 A díjazottak

Pro Architectura Újbuda

Szerdahelyi László okleveles építészmérnök

Újbuda sportjáért életműdíj

Medek Miklós Pál, az Újbudai BHG SE Búvár Vízimentő Technikai és Szabadidő Sportegyesület elnöke

Újbuda sportjáért posztumusz életműdíj

Szécsényi József atléta, egyetemi tanszékvezető

Újbuda kiváló vállalkozója, kiváló iparosa

Pál Hajnalka vállalkozó és Kisbán Miklós vállalkozó

Újbuda gyermekeiért elismerő cím

Lukács Miklósné szaktanácsadó (Egyesített Bölcsődei Intézmények), Dudásné Kass Mária Andrea igazgatóhelyettes (Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium), Szőllősiné Pál Ibolya óvodapedagógus (Gazdagréti Óvoda), Varga Katalin óvodapedagógus (Dél-Kelenföldi Óvoda), Petiné Singer Ágnes intézményvezető (Vadaskert Általános Iskola), Sirkóné Belle Ágnes tagintézmény-vezető (Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Montessori Tagiskolája), Vincze Anikó tagintézményvezető-helyettes (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. Kerületi Tagintézménye) és Fejes Imréné óvodapedagógus (Észak-Kelenföldi Óvoda)

Újbuda szolgálatáért elismerő cím

Bartókné Rákóczi Ildikó Julianna, az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatás Végző Iskola, Készségfejlesztő Speciális SzakIskola és EGYMI gyógypedagógiai asszisztense, valamint dr. Csek Tamás, Újbuda Polgármesteri Hivatalának állatorvosa

Újbuda mesterpedagógusa elismerő cím

Szopkó Beáta (Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola), Molnárné Tóth Margit (Lágymányosi Óvoda) és Dinnyésné Bódi Éva (Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola)

Újbuda kiváló intézményvezetője elismerő cím

Halászné Bogdány Zsuzsanna (Dél-Kelenföldi Óvoda) és Marosdi János (Újbuda Gamesz)

Polgármesteri Dicséret:

Kopányi Gabriella iskolatitkár (Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola), Kovács Lászlóné dajka (Dél-Kelenföldi Óvoda Cseperedő Óvoda telephelye), Magyar Barna Lászlóné nevelés-oktatást segítő munkatárs (Sasadi Óvoda), Nagyné Pataki Katalin nevelőmunkát segítő munkatárs (Lágymányosi Óvoda) és Varga-Stelli Anna Mária szakszolgálati titkár (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XI. kerületi Tagintézménye)

Díjazott vállalkozások

Családbarát Vállalkozás Újbuda

Nagyvállalat: Tata Consultancy Services Limited (TCS) Magyarországi Fióktelepe

Az informatikai, tanácsadási és üzleti megoldások fejlesztéséhez integrált szolgáltatásokat kínáló TCS múlt évben adta át szolgáltató központját Újbudán. A tavaly Felelős Vállalat Újbuda címmel kitüntetett cég folyamatos tanulási lehetőségeket nyújt alkalmazottainak, és számos vállalati fenntarthatósági programot is szervez.

Középvállalkozás: Kürt Zrt.

Az információvédelmi cég egy Bogdánfy úti panel pincéjéből indult, többszöri költözés után 2016-ban tért vissza Újbudára. Az 1989-ben alapított magyar vállalkozás tulajdonosa, Kürti Sándor kerületünk díszpolgára. A nemzetközi csoporttá alakult társaság több alkalommal nyerte el az Év Családbarát Vállalata és a Fogyatékosságbarát Munkahely díjat.

Kisvállalkozás: Napfivér Holdnővér ’2004 Kft.

Két tulajdonosa 2004-ben alapította a ma 13 főt foglalkoztató vállalkozást vendéglátási szolgáltatásokra. Az egykori Bartók Béla úti buszpályaudvar épületében lévő Tranzit Art Café létrehozásával a kulturális közösségi élet felvirágoztatását is célul tűzték ki. A kutya- és gyerekbarát terekben kiállításokat, bemutatókat is tartanak.

Felelős Vállalkozás Újbuda

Nagyvállalat: MOL Nyrt.

Az olaj- és gázipari csoport támogatási stratégiájának alapelve a rászorultság, a tehetségek elismerése, a nemzeti és olajipari hagyományok ápolása, az „inkább csináljuk, mint beszéljünk róla”, valamint a közösségek bevonása. Felelős vállalatként támogatják a működési területükön élő közösségek kezdeményezéseit, indirekt kedvezményeket nyújtanak munkavállalóiknak.

Középvállalkozás: Evopro Systems Engineering Kft.

A mérnöki szolgáltatásairól, innovációs projektjeiről és környezetbarát járműfejlesztéseiről ismert Evopro-csoport nagy hangsúlyt fektet az oktatásra. Sikereihez a megfelelő munkafeltételek is hozzájárulnak, a csoport szakmai díjak mellett családbarát, kerékpárbarát és legjobb női munkahely címeket is elnyert.

Kisvállalkozás: Bakosfa Kft.

A faipari céget 1986-ban, 28 évesen alapította Bakos Miklós, törzstőkéje egy szatyornyi kéziszerszám volt. A vállalkozás gyorsan bővült a ’90-es években, 2001-ben Budafokon alakította ki központját. A napjainkban már több mint 40 főt foglalkoztató cég korábban már elnyerte a Fogyatékosságbarát és a Családbarát Munkahely címet.

Újbuda